• 0
 ≫ 

Plastiku koja zagađuje ceo svet proizvodi svega nekoliko kompanija

 ≫ 

Drugu godinu uzastopno Koka-kola je na prvom mestu zagađivača sa 11.737 komada plastičnog otpada sakupljenog u akciji ove godine u 37 zemalja na četiri kontinenta

  • 0
Ptice obala more zagađenost plastika

Foto: Profimedia

Plastični otpad koji zagađuje čitav svet potiče iz proizvodnje svega nekoliko multinacionanih kompanija, među kojima su Koka-kola, Nestle i Pepsiko, navodi svetska koalicija nevladinih organizacija "Oslobodimo se plastike" (Break Free from Plastics), u izveštaju objavljenom u Manili, na Filipinima.

Međunarodna koalicija 1.475 ekoloških organizacija među kojima je i Grinpis, zamera tim kompanijama što se većinom oslobađaju odgovornosti za čišćenje zagađenja koje je posledica njihove aktivnosti.

Volonteri koalicije su sakupili gotovo pola miliona komada plastičnog otpada tokom jednog svetskog dana čišćenja planete, u 51 zemlji pre mesec dana, a 43 odsto otpada je proizvod prepoznatljivih marki. 

Drugu godinu uzastopno Koka-kola je na prvom mestu zagađivača sa 11.737 komada plastičnog otpada sakupljenog u akciji ove godine u 37 zemalja na četiri kontinenta.

Među deset glavnih proizvođača plastičnog otpada koji je sakupljen su Nestle (4.846), Pepsiko (3.362), Unilever (3.328), Prokter end Gembl (1.160), Filip Moris (2.239) kao i Mars, Kolgejt-Palmoliv, Prefeti Van Mile i Mondelez Internešenal, objavila je koalicija njihov redosled.

Iako mnoge azijske zemlje bacaju svoj otpad u okeane, pravi krivac za veliko zagađenje plastikom u Aziji su multinacionalne kompanije iz Evrope i SAD, navodi se u izveštaju.

Kompanije Koka-kola, Pepsiko i Nestle nisu želele da daju komentar.

Iako te kompanije uglavnom priznaju svoju ulogu u širenju zagađenja, u izveštaju se navodi da se one trude da nude "lažna rešenja".

Tako je promocija reciklaže njihov način da prebace odgovornost na potrošače, navodi se u izveštaju i dodaje da je reciklirano jedva devet odsto od ukupne količine plastičnih proizvoda. 

- Firme nastavljaju da izvlače profit od velike proizvodnje plastike za jednokratnu upotrebu dok su zemlje sveta primorane da podnose taj teret - navela je grupa "Oslobodimo se plastike" i ocenila da je ta situacija "neprihvatljiva".

Video: Smrt zvana plastična kesa: U čemu vi nosite namirnice?

(Telegraf Biznis/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>