• 1

Uzletele akcije "Tesle" zbog rekordnih isporuka

Nakon što je objavljeno da su rekordne isporuke i smanjenje troškova obezbedili profitabilan treći kvartal, akcije kompanije porasle su za gotovo 21 odsto na 307,12 dolara, premašivši prvi put od 1. marta nivo od 300 dolara

  • 1
Tesla Model S

Foto: Tesla

Kompanija "Tesla" iznenadila je investitore svojim tromesečnim profitom, koji je doprineo skoku deonica tog američkog proizvođača automobila.

Izvršni direktor kompanije Ilon Mask je, takođe, obećao da će 2020. godine biti predstavljen jeftiniji SUV i više autonomnih tehnologija, kako bi kompanija "Tesla" zadržala prednost nad većim rivalima koji žure da uđu na tržište premijum električnih vozila.

Nakon što je objavljeno da su rekordne isporuke i smanjenje troškova obezbedili profitabilan treći kvartal, akcije kompanije porasle su za gotovo 21 odsto na 307,12 dolara, premašivši prvi put od 1. marta nivo od 300 dolara, prenosi agencija Rojters.

"Tesla" je objavio da je u trećem kvartalu povećao gotovinski saldo na 5,3 milijarde dolara i prijavio profit od 1,86 dolara po akciji, što je značajno bolje u odnosu na očekivanja analitičara koji su predviđali gubitak od 42 centa po akciji.

Prihodi su, međutim, pali za skoro osam odsto na 6,30 milijardi dolara u kvartalu zaključno sa 30. septembrom.

Analitičari su očekivali prihode od 6,33 milijarde dolara, prema podacima IBES-a koje je objavio Refinitiv.

U periodu jun-septembar, kompanija je isporučila oko 97.000 vozila klijentima, što je novi rekord za "Teslu".

Saopšteno je i da se proizvodnja u Šangaju, kao i proizvodnja "modela y" odvija brže od plana i da bi "model y" trebalo da bude lansiran do leta 2020. godine.

Troškovi kompanije su, kako je objavljeno, smanjeni za 16 odsto na godišnjem nivou, a Mask je izjavio da su operativni troškovi trenutno na najnižem nivou od početka proizvodnje "modela 3".

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>