• 1

Evo detaljne Duing Biznis liste za 2020: Kako se Srbija plasirala po oblastima

Na "Duing biznis" listi Svetske banke za 2020. godinu Srbija je napredovala za četiri mesta i sada se nalazi za 44. mestu od 190 zemalja sveta (prošle godine 48.). Naša zemlja je i dalje najbolja plasirana u kategoriji izdavanja građevinskih dozvola, gde smo 9. na svetu, što je poboljšanje za 2 mesta (prošle godine 11. pozicija).

  • 1
Zorana Mihajlovic Foto: MGSI

Srbija je, uz Hrvatsku, jedina zemlja u regionu koja je ove godine ostvarila napredak na Duing biznis listi. Sve ostale zemlje su pale na ovogodišnjoj listi Svetske banke. Srbija je ispred BiH (90), Albanije (82), Hrvatske (51), Mađarske (52), Rumunije (55), Crne Gore (50), Bugarske (61) i Grčke (79), a ispred Srbije su Slovenija (37) i Severna Makedonija (17. mesto).

U oblastima poslovanja koje se boduju na Duing biznis listi Srbija je plasirana ovako:

1. Izdavanje građevinskih dozvola - 9. na svetu (prošle godine 11.)

2. U prekograničnoj trgovini - 23. mesto, kao i na prošlogodišnjoj listi

3. U zaštiti manjinskih akcionara - 37. pozicija, i tu je napredak za 46 mesta (bili 83)

4. U oblasti rešavanja stečaja - 41. mesto, napredak za 8 mesta (bili 49)

5. U oblasti upisa prava svojine - 58. mesto, pad za 3 pozicije (bili 55)

6. U oblasti izvšenja ugovora - 65. mesto, kao i prošle godine

7. U oblasti dobijanja kredita - 67. mesto, pad za 7 mesta (bili 60)

8. U oblasti otpočinjanja poslova - 73. mesto i tu je najveći pad, za 33 mesta (bili 40)

9. U oblasti plaćanja poreza - 85. mesto, pad za 6 mesta (bili 79)

10. U oblasti priključka na električnu energiju - 94. mesto, napredak za 10 mesta (bili 104)

Srbija se već treću godinu zaredom nalazi u Top 50 zemlja na svetu po uslovima poslovanja i sada se za investitore bori za najmoćnim ekonomijama Evrope i sveta, navode iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Zorana Mihajlovic Foto: MGSI

"Duing biznis" lista Svetske banke meri uslove poslovanja u svakoj od 190 zemlja sveta. Zemlje se boduju na osnovu informacija koje sakupljaju ljudi koji se bave konkretnim biznisima u svakoj od zemalja i oni ocenjuju kako u praksi, a ne na papiru, izgledaju uslovi poslovanja.

Vlada Srbije formirala je i posebnu Radnu grupu za položaj Srbije na Duing biznis listi kojom predsedava potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović. U ovoj Radnoj grupi su i članovi svih ministarstava u čijim se portfeljima nalaze oblasti koje se boduju za položaj Srbije na Duing biznis listi.

Mihajlović: "Ako možemo u dozvolama, možemo i u ostalim oblastima u Top 10 na svetu"

Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Radne grupe Vlade Srbije za Duing biznis listu izjavila je na predstavljanju najnovije liste Svetske banke da će zajedno sa ostalim ministrima i NALED-om napraviti akcioni plan kako da Srbija bude u Top 10 zemalja na Duing biznis listi.

- Danas smo 44. na svetu, a nekoliko godina se nalazimo među 50 najboljih zemalja po uslovima poslovanja. Sada se za investitore borimo sa najvećim svetskim igračima i treba puno da radimo kako bismo opstali u ovoj najjačoj ligi. Ali, ako smo uspeli da u građevinskim dozvolama budemo 9. na svetu, onda je to dokaz da možemo i u drugim oblastima da budemo u Top 10. Zato će naša grupa predložiti Akcioni plan kako da Srbija bude u 10 najboljih zemalja sveta na Duing biznis listi - istakla je Mihajlovićeva.

Ona se zahvalila kolegama u Vladi Srbije i predstavnicima NALED-a na višegodišem radu i zalaganju za što bolje pozicioniranje Srbije na ovoj listi.

- Kao što sam rekla prošle godine da nema mesta apatiji, kada smo za nekoliko mesta pali na ovoj listi, tako i danas kada smo za 4 mesta napredovali nema mesta za euforiju. Treba nam samo još više ozbiljnog rada i zalaganja svih. Ne znam da li znate, ali kad izuzmete sport, odbojku i košarku i naravno Noleta, Duing biznis lista je disciplina u kojoj Srbija ima najbolje rezultate - istakla je Mihajlovićeva.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>