• 0

Da li će se "Mali Šengen" proširiti na Balkan: Ovo su očekivanja privrednika iz regiona

- Mislim da inicijativa, koju nazivamo ''mali Šengen'', ne samo da želi da produbi, već i da ubrza procese evropskih integracija - rekao je Čadež

  • 0

Očekujem da se inicijativa "mali Šengen”, koja za sada obuhvata Srbiju, Albaniju i Severnu Makedoniju, proširi na ceo Balkan, izjavio je danas predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež i dodao da je to i želja privrednika iz regiona.

- Ako me pitate kako na inicijativu reaguju donosioci odluka u regionu, na to nemam odgovor, ali znam da poslovna zajednica reaguje jako dobro - rekao je Čadež za Tanjug na ekonomskoj konferenciji "Sinergija - ključ uspeha regiona" u Budvi.

Ističe i da je na današnjoj konferenciji premijer Crne Gore Duško Marković kazao da i ta zemlja želi da bude deo inicijativa koje služe tome da svi u region što pre postanu deo Evropske unije.

- Mislim da inicijativa, koju nazivamo ''mali Šengen'', ne samo da želi da produbi, već i da ubrza procese evropskih integracija kako bi što pre bili spremni za EU. Očekujem da se ova inicijativa proširi na ceo Balkan, to bi privredi najviše odgovaralo - podvukao je Čadež.

Zahvalio je predsedniku Evrokomore Kristofu Lajtlu koji je podržao inicijativu kao važan korak u pravom smeru koja će omogućiti slobodan protok robe, kapitala, usluga i ljudi u region, i koji je, takođe, pozdravio da se primeni na ceo Zapadni Balkan.
info
- Evrokomora, koja okuplja 21 milion kompanija, nedavno je sastavila jedan plan preporuka i poslala Evorpskoj komisiji i budućim komesarima. U tom papiru se dobar deo posvećuje ZB gde predstavnici 21 milion kompanija kaže da želi ZB u EU - rekao je Čadež.

Navodi da je samo nekoliko dana posle toga, Evropska unija odlučila da ne započne pregovore sa Albanijom i Severnom Makedonijom.

- To praktično znači da mi u Evropi ne slušamo glas naše poslovne zajednice, i tu je predsednik Lajt u pravu - zaključio je Čadež.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke