• 7

Mihajlović: Od Beograda do Novog Sada za 30 minuta - vozom

Teretnim vozom, koji je juče doputovao u Srbiju iz Kine, dopremljena je oprema za izgradnju brze pruge Beograd-Budimpešta, odnosno za deonicu između Beograda i Stare Pazove

  • 7

Od Beograda do Novog Sada 2021. godine ići će se brzim vozom i stizati za 30 minuta, izjavila je potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Mihajlović je za TV Prva naglasila da je teretnim vozom, koji je juče doputovao u Srbiju iz Kine, dopremljena oprema za izgradnju brze pruge Beograd-Budimpešta, odnosno za deonicu između Beograda i Stare Pazove.

- Ono što je važno za građane je da ćemo 2021. godine brzim vozom ići za 30 minuta iz Beograda za Novi Sad - rekla je Mihajlović.

Ministarka je naglasila da je to prilika za srpske privrednike da izvoze robu u Kinu.

- Mi ćemo se potruditi sa privrednom komorom i Ministarstvom privrede da razgovaramo da li postoji interesovanje. Taj voz će se sada vratiti prazan, ali treba da vidimo šta možemo da uradimo da ne bude više prazan - rekla je Mihajlović, ističući da odnosi Srbije i Kine u smislu izvoza rastu.

Ona je najavila da će doći još takvih vozova u Srbiju jer će biti potrebno da se doveze još opreme za izgradnju brze pruge.

- Ovo je najveći projekat brze pruge i potpuno je nova stvar. To je nov način izgradnje brze pruge i telekomunikacija - rekla je Mihajlović.

Pruga, železnica Foto: pixabay.com

Osvrnula se i na rekonstrukciju barske pruge, podsetivši da je već urađen deo od 77 kilometara od Resnika do Valjeva, kao i da je tokom posete premijera Rusije Dmitrija Medvedeva potpisan sporazum o železnicama.

Mihajlović je rekla da se u Crnoj Gori već radi jedan deo pruge i da očekuje da će ta zemlja završiti radove i na drugom delu.

- Za nas će jako mnogo značiti da vratimo barsku prugu na projektovanu brzinu od 120 kilometara na sat - rekla je Mihajlović.

Ukazala je da će biti delova puta gde neće moći da se ide tom brzinom, ali je naglasila da će to biti moderna i rekonstruisana železnica.

- Nije pitanje barske pruge samo pitanje putničkog saobraćaja. To je vrlo važno za teretni saobraćaj i dolazak do luke Bar jer prevoz robe ide u tom smeru - rekla je Mihajlović i najavila da bi radovi mogli da počnu krajem sledeće godine.

Na konstataciju da se 9. novembra otvara kompletna deonica istočnog kraka Koridora 10, koja obilazi Sićevasčku klisuru, Mihajlović je rekla da Srbija ima komplentan autoput do Bugarske što, ocenila je, mnogo znači za tranzitni sobraćaj, ali i za putnike jer neće biti magistralnog puta.

Kada je reč o Koridoru 11, Mihajlović je navela da se očekuje da će deonica od Surčina do Obrenovca biti puštena do 19. decembra.

- Ono što je za Srbiju jako važno je da se radovi obavljaju na teškoj deonici Preljina-Požega. Ta deonica mora biti gotova krajem 2021. godine ili 2022 - rekla je Mihajlović.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>