• 0
 ≫ 

Iznenadne ostavke u vrhu najuspešnije slovenačke firme

 ≫ 

Ostavke su dali Tomaž Berločnik, predsednik Uprave Petrola, najveće slovenačke kompanije po prihodima, kao i dva preostala člana

  • 0

Članovi Uprave slovenačke kompanije Petrol neočekivano su podneli ostavke nakon sednice Nadzornog odbora koja je završena kasno sinoć, javljaju slovenački mediji.

Ostavke su dali Tomaž Berločnik, predsednik Uprave Petrola, najveće slovenačke kompanije po prihodima, kao i dva preostala člana.

Ova energetska kompanija, u kojoj država ima gotovo 30-procentni direktni vlasnički udeo, lani je ostvarila rekordan prihod od 5,4 milijarde evra, s planom prihoda za ovu godinu od 5,6 milijardi i 97 miliona evra čiste dobiti, pa su ostavke neocekivane.

Iz Petrola je saopšteno da je tročlana uprava ostavke dala sporazumno i da kompanija nastavlja s normalnim radom, te da će do imenovanja nove uprave kompaniju voditi dosadašnja predsednica Nadzornog odbora Nada Drobne Popović, prenosi Poslovni dnevnik.

Mediji navode da je do neslaganja između poslovodstva i članova Nadzornog odbora došlo oko investicione politike u Sloveniji i na tržištima Zapadnog Balkana.

Berločnik je insistirao na tri velike investicije na Balkanu, pri čemu bi se Petrol zadužio izdavanjem obveznica, što Nadzornom odboru, u kojemu su predstavnici države nije bilo prihvatljivo, tvrdi Slovenska televizija.

Kako piše mariborski list "Večer", do "sporazumnog" prekida mandata uprave došlo je zbog neslaganja Nadzornog odbora s Berločnikovom "predimenzioniranom investicionom politikom, i sumnjivih projekata u Hrvatskoj povezanih s kupovinom Croduxa", jer je te projekte vodio mimo Nadzornog odbora i Slovenačkog državnog holdinga (SDH) nadležnog za kompanije u vlasništvu države.

Poslovna asocijacija "Manager", koja okuplja slovenačke direktora i čiji je Brločnik clan, saopštila je dok je sednica Nadzornog odbora još trajala, da bi rušenje "uspešne uprave" koja je ostvarila odlične poslovne rezultate bila signal da "vladajućoj politici nije u interesu dobrobit najveće slovenačke kompanije nego vlastiti parcijalni interesi", te da se to može smatrati političkim igrama kojima se privredi nanosi šteta.

Berločnik je na čelu Petrola bio devet godina i smatran je jednim od najboljih domaćih menadžera, dodaje Poslovni.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>