• 14
 ≫ 

"Ovim otvaramo vrata tržištu od 183 miliona ljudi": Brnabić potpisala Sporazum o slobodnoj trgovini

 ≫ 

Sporazum će zameniti postojeće bilateralne sporazume sa Rusijom, Belorusijom i Kazahstanom i proširiti zonu slobodne trgovine i na Jermeniju i Kirgistan što obuhvata tržište od oko 185 miliona ljudi

 • 14
Ana Brnabić FOTO: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

Premijerka Ana Brnabić potpisala je danas u Moskvi Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske unije kojim se proširuje lista srpskih proizvoda koji mogu da se izvezu na teritoriju EAEU bez carine i povećavaju se kvote za izvoz robe za koje važe ograničenja.

Sporazum će zameniti postojeće bilateralne sporazume sa Rusijom, Belorusijom i Kazahstanom i proširiti zonu slobodne trgovine i na Jermeniju i Kirgistan što obuhvata tržište od oko 185 miliona ljudi.

Prema sporazumu, Srbija će u zemlje unije moći da izveze bez carina i 2.000 tona cigareta, oko 90 hiljada litara vinjaka, 400 tona polu-tvrdog i tvrdog kravljeg sira, neograničene količine kozjeg i ovčjeg sira i neograničene količine voćnih rakija.

Prema sporazumu koji se danas potpisuje, ostaje carina na izvoz automobila iz Srbije.

Srbija potpisivanjem sporazuma neće postati članica Evroazijske eonomske unije, jer članstvo i nije bilo tema pregovora koji su se vodili od 2016.godine, već prvenstveno trgovinske kvote za sir, cigarete i druge proizvode.

Ukupna robna razmena Srbije sa pet zemalja članica EAEU u prošloj godini je iznosila 3,4 milijarde dolara, a oko 90 odsto ukupne trgovinske razmene se realizuje sa Rusijom.

Primena sporazuma će početi kada ga ratifikuju parlamenti Srbije, Rusije, Kirgistana, Jermenije, Belorusije i Kazahstana.

Potpisivaju sporazuma prisustvovao je i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić.

Evroazijska ekonomska unija zvanično je osnovana 1. januara 2015. godine.

Ana Brnabić Potpisivanje sporazuma - FOTO: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

"Sporazumom sa EAEU tržište od 183 miliona ljudi"

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je večeras u Moskvi na sednici Evroazijskog međuvladinog saveta u širem sastavu da je Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske ekonomske unije (EAEU) od velikog značaja za Srbiju i njenu ekonomiju, dinamičniji rast, konkurentnost kompanija i za bolji standard građana Srbije.

Ona je zahvalila članicama Unije što su uspešno zaključili pregovore sa Srbijom, navodeći da se sporazumom otvara tržište od 183 miliona ljudi.

Podsetila je da je Srbija do sada imala bilateralne sporazume sa Rusijom, Belorusijom i Kazahstanom i da se sada unificiranim sporazumom sa Unijom proširuje na Jermeniju i Kirgistan.

- Želim da zahvalim svima sto ste bili fer i otvoreni partneri tako da smo izdejstvovali dodatnu liberalizaciju u odnosu na sporazume sa tri zemlje. Mi smo dodatno dogovorili da će u zemlje unije moći da se izveze i 2.000 tona cigareta, oko 90 hiljada litara vinjaka, 400 tona polu-tvrdog i tvrdog kravljeg sira, neograničene količine kozjeg i ovčjeg sira i neograničene količine voćnih rakija - rekla je Brnabić.

Navela je da se obraća u ime Srbije koja je dugo bila izolovana, dodajući da pojedine članice znaju kako je biti pod sankcijama i koliko se vremena i prilika gubi dok drugi rastu i razvijaju se.

- Srbija je posle dugog perioda izolacije predugo bila neaktivna ili je čekala druge da joj otvore vrata. Danas smo okrenuti saradnji sa svima koji mogu da pomognu da se privreda razvija i da građani žive bolje - rekla je premijerka.

Ona je podsetila da je Srbija postala članica Evroazijske infrastrukturne investicione banke, te da je juče imala sastanak sa guvernerom Japanske banke za međunarodnu saradnju, a sve sa ciljem saradnje kako bi građani Srbije živeli bolje.

Prema njenim rečima, uprkos rastućem protekcionizmu u svetu Srbija je promoter i zagovornik slobodne trgovine i to, kako kaže, pokazuje svakodnevno.

Predsednik Vlade Rusije Dmitrij Medvedev podsetio je da je reč o tržištu od 183 miliona ljudi, navodeći da članice Evroazijske ekonomske unije Ruska federacija, Kazahstan, Belorusija, Jermenija i Kirgistan imaju ukupan BDP od skoro dva triliona američkih dolara.

Premijer Belorusije Rumas Sergej Nikolajevič rekao je na sednici da je ovo dobar primer kako zemlje evroazijske unije grade nove odnose sa svojim dugogodišnjim partnerima.

Ana Brnabić Premijerka Srbije nakon potpisivanja sporazuma - FOTO: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

"Sporazum sa EAEU ne pravi problem našoj zemlji na putu ka EU"

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da Sporazum Srbije sa Evroazijskom ekonomskom unijom aposlutno ne pravi našoj zemlji problem na njenom putu ka Evropskoj uniji.

- Brisel je to još jednom danas potrvrdio. Ovo je ekonomski sporazum, nije politički sporazum. Mi kao zemlja imamo Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju sa EU i imamo pravo na sporazume o slobodnoj trgovini sa međunarodnim organizacijama i pojedinačnima zemljama - rekla je Brnabić nakon potpisivanja Sporazuma odgovarajući na pitanja novinara.

Do trenutka kada Srbija uđe u EU, naša zemlja ima pravo na ovakve sporazume, a u trenutku ulaska moramo raskinuti sporazume o slobodnoj trgovini sa svim "trećim" zemljama, odnosno sa svim drugim međunarodnim organizacijama.

- Do tada imamo pravo, i mislim da je u interesu Srbije da ima što više ovakvih sporazuma o slobodnoj trgovini - istakla je premijerka.

Jasno je, kaže, već rekla da ovaj sporazum nikako nije u suprotnosti sa evropskom politikom Srbije.

- Mislim da je ovo komplementarno sa našom evropskom politikom i našim evropskim putem - rekla je ona i navela da je u interesu EU da ima ekonomski jaču i razvijeniju Srbiju koja je konkurentna sa boljim kompanijama kao i zemlju u kojoj građani imaju bolji standard.

Sporazum o slobodnoj trgovini sa EAEU će Srbiji, ocenjuje, pružiti takve šanse.

- Aposlutno mislim da je komplementaran sa našim evropskim putem i potpuno jasno nije u suprotnosti sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju - zaključila je Brnabić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Микс

  25. oktobar 2019 | 19:18

  Најзад окрет ка тржишту које нам се нуди а ми га годинама игноришемо плус пословање са државама које поштују Србију.

 • nikolas

  25. oktobar 2019 | 19:39

  SVE CESTITKE BRNABICKI JER JE OVO VELIK USPEH ZA SRBIJU I NJEN EKONOMSKI RAZVOJ!!! OVO TREBA ISKORUSTITI I UCI U BIZNIS SA NOVIM PARTNERIMA!!! SVE JE SAD NA NAMA!!!

 • Politika

  25. oktobar 2019 | 19:50

  Dovedu kineze naše otpuste...

 • Eur: <% exchange.eur %>
 • Usd: <% exchange.usd %>