• 3

Preživela je desetogodišnju ekonomsku krizu, ali neće tarifni rat EU i SAD

Odluka Trampove administracije da uvede tarife od dodatnih 25 odsto na niz proizvoda iz EU u znak odmazde za evropske subvencije "Erbasu", pogodila je širok spektar proizvoda, od škotskog viskija do italijanskih sireva i francuskih vina, a u Grčkoj su se na udaru našle konzervirane breskve

  • 3

Tarifni rat između Evropske unije i Sjedinjenih Država preti da uruši jedan od najmoćnijih grčkih izvoznih sektora koji je uspeo da preživi desetogodišnju ekonomsku krizu, ali verovatno neće američkog predsednika Donalda Trampa, piše agencija Rojters.

Odluka Trampove administracije da uvede tarife od dodatnih 25 odsto na niz proizvoda iz EU u znak odmazde za evropske subvencije "Erbasu", pogodila je širok spektar proizvoda, od škotskog viskija do italijanskih sireva i francuskih vina, a u Grčkoj su se na udaru našle konzervirane breskve.

Grčka je najveći svetski izvoznik konzerviranih breskvi, od kojih jedna petina od 250.000 tona godišnje proizvodnje, nađe put do američkog tržišta.

Na uvoz grčkih konzerviranih breskvi u SAD se ranije primenjivala carina od 18 odsto, a sa novim tarifama ta stopa će porasti na 43 odsto.

Povećanje tarifa stupilo je na snagu 18. oktobra, upravo u trenutku kada su se Grci spremali da isporuče 50 miliona konzervi u SAD.

breskva

Foto: Pixabay.com

Mnogi tamošnji kupci - uglavnom ketering kompanije koje snabdevaju hranom bolnice, škole i vojsku - ili su otkazali narudžbine ili su poručili da neće moći da plate povećane tarife, navode proizvođači.

Proizvođačima je tako preostao znatan višak limenih kanti od tri kilograma namenjenih američkom tržištu, koje se ne mogu prodati u Evropi, Aziji ili Latinskoj Americi, gde se isporučuju konzerve od jednog kilograma.

Iz te industrije poručuju da će, zbog novonastale situacije na američkom tržištu, izgubiti prihode u iznosu od oko 50 miliona dolara.

To je, kako ocenjuje Rojters, mali iznos posmatrano sa aspekta međunarodne trgovine, ali je od vitalnog značaja za jedan od siromašnijih regiona Grčke sa stopom nezaposlenosti od 20 odsto.

Postoji zabrinutost i da će, zbog viška proizvoda, doći do pada cena i skoka nezaposlenosti, zaključuje britanska agencija.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    28. oktobar 2019 | 14:17

    EVO OVAKVA PREPUCAVANJA GURNUCE SVET U RECESIJU I EKONOMSKU KRIZU NEVIDJENIH RAZMERA GDE CE SVI BITI GUBITNICI!!! 1929GODINA -2019 GODINA - NESLUTI NA DOBRO!!!

  • Kleo

    28. oktobar 2019 | 14:14

    Valjda će se tupavi evropljani jednom otrezniti i shvatiti da je Amerika samo pijavica koju je nemoguće nahraniti.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>