• 32

Svetski stručnjak tvrdi da penzija više neće biti: Ovako će starost izgledati u budućnosti

Edelman u jednom snimku kaže kako uskoro više neće da bude klasičan sled događaja: rađamo se, idemo u školu, radimo, idemo u penziju i umiremo

  • 32

Rik Edelman, osnivač i izvršni predsednik kompanije "Edelman Financial Services", jedne od vodećih kompanija za finansijsko savetovanje i autor nove knjige "Istina o vašoj budućnosti: vodič za novac koji vam treba sada, kasnije i mnog kasnije", smatra kako će uskoro nestati dosadašnji koncept penzionisanja.

Edelman u jednom snimku kaže kako uskoro više neće da bude klasičan sled događaja: rađamo se, idemo u školu, radimo, idemo u penziju i umiremo, piše "Biznis insajder".

Živećemo 120 godina

- Očekivani životni vek vrlo će verovatno drastično da se produži, što znači da ćemo možda da živimo 110 ili 120 godina. Neće da bude održiva ideja odlaska u lagodnu penziju sa 65 godina. Naime, ako živimo 120 godina, a odemo u penziju sa 65, kako ćemo zaraditi, odnosno priuštiti 50 ili 60 godina slobodnog vremena? - pita se on.

Stoga tvrdi da je sa tom idejom gotovo.

- To je bila inovacija 20. veka koje nije bilo u 19. veku i koje neće biti ni u 21. U budućnosti ćete raditi do 75, 85, 95. ili 105. godine života. Ali, ne brinite zbog toga. Nije tako strašno kako zvuči. Vi ćete, naime, hteti da radite - tvrdi on.

Penzija, penzioner

Foto: Pixabay

Evo zbog čega

- Želećete da radite iz dva razloga. Prvo, bićete dovoljno zdravi da to možete da učinite. Bićete kao stogodišnjak zdravi kao što je neko danas s 40 ili 50 godina, a to znači da ćete hteti da ostanete aktivni, i u ekonomiji i u zajednici. Drugo, lakše ćete nego ikad pre zarađivati novac, zahvaljujući zajedničkoj ekonomiji, kratkotrajnim ugovorima, ideji rada sa skraćenim radnim vremenom, rada putem interneta i slično - navodi on.

Tvrdi da nećemo više morati da radimo 40 ili 50 sati nedeljno i da nećemo morati da zarađujemo 100 ili 200.000 dolara godišnje.

- Moći ćete da dopunite svoj prihod s 20.000 do 40.000 dolara godišnje radeći honorarno one poslove koje želite. Novac će biti lako dostupan, a to znači da ćete umesto da jedva dočekate godine ili potreban staž za penziju, u drugačiji koncept penzije otići ranije i češće - objasio je Edelman.

Često ćemo imati dugotrajne godišnje odmore

- Mi to trenutno nazivamo godišnjim odmorima. Ali onda ćemo ih imati češće. Dakle, ići ćemo u školu, naći ćemo posao, a onda uzeti par godina slobodnog. Kasnije ćemo ponovo da odemo u školu i započeti neku skroz drugačiju karijeru - naveo je on.

Tvrdi i da će nestati linearan koncept zapošljavanja.

- Umesto toga, pojaviće se ciklična linija života gde ćete prolaziti kroz učenje, zapošljavanje i slobodno vreme kroz ceo život. Biće zabavno, a biće i korisno za zajednicu. Zašto bi neko s tim imao problem - dodao je.

(Telegraf Biznis/Index.hr)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nenad

    Vi ćete, naime, hteti da radite.Morace te, jel nece biti penzije,da od nje zivite.

  • Ccc

    Ovaj koncept mi se svidja .Samo joe da mi nekk kaze da cu diziveti 120 godina i radicu do 119 te.

  • kiki

    Sve veci korov nice na ovuj “ planeti” koi davi sve bez milosti!!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke