• 32
 ≫ 

Svetski stručnjak tvrdi da penzija više neće biti: Ovako će starost izgledati u budućnosti

 ≫ 

Edelman u jednom snimku kaže kako uskoro više neće da bude klasičan sled događaja: rađamo se, idemo u školu, radimo, idemo u penziju i umiremo

  • 32

Rik Edelman, osnivač i izvršni predsednik kompanije "Edelman Financial Services", jedne od vodećih kompanija za finansijsko savetovanje i autor nove knjige "Istina o vašoj budućnosti: vodič za novac koji vam treba sada, kasnije i mnog kasnije", smatra kako će uskoro nestati dosadašnji koncept penzionisanja.

Edelman u jednom snimku kaže kako uskoro više neće da bude klasičan sled događaja: rađamo se, idemo u školu, radimo, idemo u penziju i umiremo, piše "Biznis insajder".

Živećemo 120 godina

 

- Očekivani životni vek vrlo će verovatno drastično da se produži, što znači da ćemo možda da živimo 110 ili 120 godina. Neće da bude održiva ideja odlaska u lagodnu penziju sa 65 godina. Naime, ako živimo 120 godina, a odemo u penziju sa 65, kako ćemo zaraditi, odnosno priuštiti 50 ili 60 godina slobodnog vremena? - pita se on.

Stoga tvrdi da je sa tom idejom gotovo.

- To je bila inovacija 20. veka koje nije bilo u 19. veku i koje neće biti ni u 21. U budućnosti ćete raditi do 75, 85, 95. ili 105. godine života. Ali, ne brinite zbog toga. Nije tako strašno kako zvuči. Vi ćete, naime, hteti da radite - tvrdi on.

Penzija, penzioner

Foto: Pixabay

Evo zbog čega

 

- Želećete da radite iz dva razloga. Prvo, bićete dovoljno zdravi da to možete da učinite. Bićete kao stogodišnjak zdravi kao što je neko danas s 40 ili 50 godina, a to znači da ćete hteti da ostanete aktivni, i u ekonomiji i u zajednici. Drugo, lakše ćete nego ikad pre zarađivati novac, zahvaljujući zajedničkoj ekonomiji, kratkotrajnim ugovorima, ideji rada sa skraćenim radnim vremenom, rada putem interneta i slično - navodi on.

Tvrdi da nećemo više morati da radimo 40 ili 50 sati nedeljno i da nećemo morati da zarađujemo 100 ili 200.000 dolara godišnje.

- Moći ćete da dopunite svoj prihod s 20.000 do 40.000 dolara godišnje radeći honorarno one poslove koje želite. Novac će biti lako dostupan, a to znači da ćete umesto da jedva dočekate godine ili potreban staž za penziju, u drugačiji koncept penzije otići ranije i češće - objasio je Edelman.

Često ćemo imati dugotrajne godišnje odmore

 

- Mi to trenutno nazivamo godišnjim odmorima. Ali onda ćemo ih imati češće. Dakle, ići ćemo u školu, naći ćemo posao, a onda uzeti par godina slobodnog. Kasnije ćemo ponovo da odemo u školu i započeti neku skroz drugačiju karijeru - naveo je on.

Tvrdi i da će nestati linearan koncept zapošljavanja.

- Umesto toga, pojaviće se ciklična linija života gde ćete prolaziti kroz učenje, zapošljavanje i slobodno vreme kroz ceo život. Biće zabavno, a biće i korisno za zajednicu. Zašto bi neko s tim imao problem - dodao je.

(Telegraf Biznis/Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DSt

    29. oktobar 2019 | 11:07

    Od kada vazi ovo produzenje zivotnog veka jel hvata nas rodjene 1985 😂🙈

  • Daniel

    29. oktobar 2019 | 21:51

    Na cemu si tebra. Ma koliko da se produzi ljudski vek,kako moze baba ili deda da rade do 85.Drugo treba da rade mladi,a ne starci da im zauzimaju mesta.

  • Vota

    29. oktobar 2019 | 12:59

    Covek je u pravu za starost. Kod mene u selu bio neki covek od 124 god.Odem do njegove kuce da ga obidjem,kad on sedi na prag i place.Zasto places?pitam.Kaze tukao me tata. Zasto te tuko ?kaze nisam hteo da poslusam dedu. Da bi neko ziveo 100 i vise godina treba na to da ga osudi Bog,a da bi ga osudio mora da bude mnogo gresan.Amerikanci i Englezi mogu da racunaju da ce doziveti ovo prorocanstvo od 120 godina.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>