• 0

Poljska uvodi porez za velike trgovine, ali ne, neće oporezivati njihove prihode

Taj porez se može obračunavati zbog povećanog prometa koji generišu velike trgovine i potrebnih ulaganja u puteve

  • 0

Poljska planira da uvede novi porez za velike maloprodajne trgovine kojim neće oporezivati njihove prihode već neugodnosti koje te trgovine izazivaju gradovima, izjavila je poljska ministarka tehnologije i preduzetništva Jadviga Emilevic.

Taj porez se može obračunavati zbog povećanog prometa koji generišu velike trgovine i potrebnih ulaganja u puteve, rekla je Emilevic za tamošnju radioteleviziju "Radio Zet".

Ako se nova vlada brzo formira, ti zakoni bi mogli da budu predstavljeni još ove godine, a novi porez bi mogao da stupi na snagu početkom 2020. godine.

Porez na saobraćajna zagušenja sigurno bi bio prihvatljiv za Evropsku komisiju, dodala je Emilevic.

Prethodni pokušaj Poljske da oporezuje maloprodajne trgovine, porezom na prihode s progresivnom poreskom stopom, obustavljen je ubrzo nakon uvođenja 2016. godine nakon što je Evropska komisija izrazila sumnju u usklađenost tog poreza s propisima Evropske unije.

Evropski sud pravde potvrdio je da je porez na prihode u skladu s propisima EU. Na tu odluku Evropska komisija je uložila žalbu. Oporezivanje velikih maloprodajnih trgovina, koje su često u stranom vlasništvu, jedno je od glavnih obećanja iz kampanje vladajuće stranke Pravo i pravda (PiS) još iz 2015. godine.

(Telegraf Biznis/Seebiz)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari