• 2

Ovogodišnji EXIT doneo Novom Sadu i Srbiji rekordnih 16.4 miliona evra

U dosad najboljoj godini za EXIT, zahvaljujući nekoliko ključnih parametara kao što su maksimalna poseta, ali i čak 31% više inostranih posetilaca nego prošle godine, ostvaren je i rekordan doprinos našeg najvećeg festivala domaćoj privredi

  • 2

Opsežno istraživanje koje "TIM centar" iz Novog Sada sprovodi svake godine za vreme festivala, ove je godine pokazalo da je EXIT doneo novih 16,4 miliona evra turističkoj privredi Novog Sada i cele Srbije! Tako je od osnivanja festivala do danas, domaća privreda ostvarila preko 180 miliona evra ekonomske koristi od Exita, i to ne računajući višestruko veću procenjenu vrednost međunarodne promocije Novog Sada i cele Srbije! Kroz kapije samo ovogodišnjeg EXIT festivala prošlo je oko 200.000 posetilaca iz više od 90 zemalja, a već prvog dana, kada su pored ostalih nastupali čuvena rok grupa The Cure i DJ legenda Carl Cox, zabeležen je i novi rekord dnevne posete od 56.000 ljudi.

Porast inostranih turista za gotovo trećinu u odnosu na izuzetno uspešnu 2018. godinu, bio je gotovo ravnomerno podeljen između gostiju iz regiona, te Zapadne i Istočne Evrope. Zabeležen je i do sada najviši broj posetilaca sa drugih kontinenata, i to duplo više u odnosu na prethodne dve godine. Kao i proteklih godina, više od 90% inostranih posetilaca Exita je u Novi Sad došlo zbog festivala, što je dokaz direktnog uticaja festivala na turizam Novog Sada i Srbije.

Exit 2019, infografik

Foto: Promo/Exit

Najviše stranih gostiju stiglo je iz Velike Britanije, Hrvatske, Slovenije, Turske, Holandije i Bugarske, dok su se na ulicama grada mogli sresti i gosti iz veoma udaljenih i egzotičnih zemalja, među kojima su Brazil, Hong Kong, Indija, Kuvajt, Južna Afrika, Singapur ili Bahrein.

Najviše su trošili gosti sa drugih kontinenata - u proseku 615 evra, a odmah za njima i gosti iz Zapadne Evrope sa oko 600 evra po osobi, a kada se uračuna i domaća publika, posetioci su tokom festivala u Novom Sadu i Srbiji prosečno trošili 420 evra. Ova brojka u istraživanju obuhvatala je isključivo troškove koje ostaju kompanijama u Srbiji (smeštaj, hrana, putni troškovi u zemlji i slično). Gotovo 70% (68.7%) turista je plaćalo smeštaj, od toga najveći broj je bio u iznajmljenim sobama, apartmanima ili stanovima (36.8%), te 11.8% u hotelima i 14.5% u hostelima.

Utisci sa Exita su bili odlični, a dokaz za to je da je celokupna ocena festivala bila u rangu najboljih tokom gotovo dvadesetogodišnje istorije, dok se 97% posetilaca opredelilo da im se mišljenje o Novom Sadu nakon posete festivalu popravilo ili ostalo isto. Od ukupnog broja anketiranih, čak 98% gostiju izjavilo je da će se sigurno ili možda vratiti na EXIT festival.

Prosek godina posetilaca u ovoj anketi bio je iznenađujućih 27 godina, što je najviši prosek do sada na Exitovim festivalima. Objašnjenje za ovo je visokih 16.6% u kategoriji posetilaca preko 35 godina (prošle godine ih je bilo 6.9%), koje su privukli rok legende The Cure, Phil Anselmo, ali i drugi izvođači iz segmenta programa planski namenjenog starijoj generaciji. Visokoobrazovani posetioci, uključujući tu i studente, činili su 78% publike, dok je ove godine bilo za oko 10% više zaposlenih posetilaca nego uobičajeno.

Gotovo polovina ispitanika je navelo program kao osnovni razlog dolaska na EXIT, dok je trećina stranaca (33,9%) izjavilo da je dolazak na EXIT bio odlična prilika za posetu Novom Sadu i Srbiji. Istraživanje je radio novosadski "TIM Centar", a rađeno je na reprezentativnom uzorku tokom trajanja festivala. Anketirani su isključivo posetioci koji su ulaznicu kupili, dok su učesnici, radnici, predstavnici medija, sponzora i drugih institucija izuzeti.

(Telegraf.rs/PR)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aki

    Cestitam na uspehu. Sledece godine bice jos bolje I vise.

  • Celentano

    A koliki je drzava pdv naplatila od svega toga?? 0 dinara da vam kazem. Dugorocno bi za drzavu isplativije bilo da se exit premesti i da se da veci znacaj samoj tvrdjavi i 27km tunela ispod nje kao najvecem vojnom tehnoloskom cudu toga doba. Pa da imamo i exit i jos jednu turisticku atrakciju.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke