• 53

Svakog dana izgubimo više od 140 ljudi - broj iseljenja iz Srbije dupliran, alarmantni podaci

Otišao je grad veličine Užica

  • 53

Video: Zbogom pameti

Dnevno se iz Srbije u proseku iseli 142 ljudi. Našu zemlju mesečno napusti 4.337 ljudi, a godišnje tačno 52.049, pokazuju najnoviji podaci Evropskog statističkog zavoda koji je analizirao migracije u regionu i svetu i obelodanio da je u poslednjih 11 godina čak 336.000 Srba dobilo dozvole za odlazak u EU.

Srbija se tako sa 52.049 izdatih dozvola u prošloj godini našla na 15. mestu, uporediva sa BiH koja se nalazila na poziciji ispod, ali i u društvu sa Pakistanom, Albanijom, Irakom i Nigerijom.

Iz naše zemlje za godinu dana praktično je iseljen grad veličine Šapca, Užica ili Vranja. U nešto boljoj poziciji našla se susedna Severna Makedonija sa 24.000 odlazaka, dok se Crna Gora našla na 90. mestu sa nešto više od 3.000 dozvola za odlazak u inostranstvo.

- Zabrinjavajući je trend naglog rasta broja dozvola za stanovnike Srbije, sa 25 hiljada u 2014. na 52 hiljade u prošloj godini - ukazao je u istraživanju o iseljavanju ekonomista Miroslav Zdravković.

Putovanje, odlazak, kofer, put

Foto: Pixabay

Praktično, u svim zemljama na Zapadnom Balkanu došlo je do velikog rasta iseljavanja u 2018. u odnosu na 2017.

Najveći rast je imala Bosna i Hercegovina (+47,8%), sledi Srbija (+32,9%) i Crna Gora (+25,5%), dok je Albanija imala najmanji rast od 20,6 procenata.

Posmatrajući trend iseljavanja iz Srbije i regiona tokom poslednje decenije, podaci Evrostata pokazuju da su od 2008. najviše dozvola za odlazak u EU dobili stanovnici Albanije (622 hiljade), zatim Srbije (336 hiljada) i BiH (248 hiljada), Severne Makedonije – 158.256 i Crne Gore – 19.414.

Nemačka najpopularnija destinacija

S druge strane, ako posmatramo destinacije koje su primile najviše stranaca, Nemačka je zauzela ubedljivo prvo mesto sa 86.000 dozvola za stanovnike naše zemlje. Slede Austrija (45.000) i Italija (42.000) koje su izdale najviše dozvola u prethodnih 11 godina.

Da su migracije radne snage, najčešće kvalifikovane, ozbiljan problem za Srbiju ukazao je nedavno i Međunarodni monetarni fond.

Kako je ova međunarodna finansijska institucija upozorila u svom izveštaju, Srbija je zemlja u koju rado dolaze strani investitori, ali i zemlja koja ima sve izraženiji problem odliva radne snage.

Zato prvi put u ovom dokumentu sugeriše vladi da donese paket mera kako bi se zaustavio "odliv mozgova“, odnosno sprečile dalje migracije, posebno kvalifikovanih radnika.

U videu na početku teksta pogledajte kako izgleda iseljavanje u ciframa.

(Telegraf Biznis/Blic/Eurostat)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goran

    Neka gospoda iz vlade obiđu firme i razgovaraju sa zaposlenima kolike su im plate i kakvi su uslovi rada.Gazde "biznismeni" plaćaju dobro samo od menadžera pa na više a radniku minimalac.Znači običan radnik u Srbiji ne treba da živi.Pa kad ovde od svog rada ne može da živi kao čovek onda naravno ide tamo gde može i gde se vredan radnik poštuje i vrednuje.

  • Ch

    Nego sta! Bezi omladino dok jos nije kasno , u srbiji nemas ni sadasnjost ni buducnost i ja sam otisao na vremme! Verujte mi nikada se nisam pokajao!

  • JA

    Naravno da odlaze kvalifikovani radnici kada mogu da rade samo fizicke i obicne poslove ukoliko nemaju vezu za nesto bolje. Pa nisu valjda dzabe studirali i radili na sebi? Ako im je to perspektiva u Srbiji, sta drugo ocekivati.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke