• 55

Struja poskupljuje od 1. decembra

Poslednji put je značajnije podizana 2015. godine, 2016. i 2017. bila je minimalna korekcija, 2018. i 2019. nije bilo korekcije, kaže ministar

  • 55

Ministar energetike Aleksandar Antić rekao je za RTS da će struja biti skuplja za 3,9 odsto na računima od decembra, koji pristižu u januaru.

Uzimajući u obzir sadašnje cene, to znači da će računi biti veći za nešto više od 110 dinara.

Prema njegovim rečima, struja za industriju neće poskupljivati.

Antić je rekao da duže od dve godine nije bilo korekcija cena struje.

- Poslednji put je značajnije podizana 2015. godine, 2016. i 2017. bila je minimalna korekcija, 2018. i 2019. nije bilo korekcije. Imali smo opravdane zahteve eneretskih kompanija, sve veći je ulazak obnovljivih izvora energije, ima troškova prenošenja te energije, ali postoji i značajan rast cena struje na svetskom tržištu - naglasio je ministar energetike.

Poskupljenje je, kaže, daleko ispod zahteva i troškova energetskih kompanija.

- I sa tom cenom imamo najjeftiniju struju u regionu, Evropi, istočnoevropskih zemalja. Da kažem da je struja u Srbiji za 7,2 odsto niža nego u Makedoniji, 18,9 odsto od BiH, 24 odsto nego u Albaniji, 35,8 odsto od Bugarske, 79,97 odsto od Hrvatske, 85 odsto od Rumunije, 125 odsto od Slovenije - rekao je Antić.

Kada je reč o drugim energentima, ministar je rekao da njih ima dovoljno i da neće poskupljivati.

Komentarišući eventualno zaustavljanje dotoka gasa iz Rusije preko Ukrajine, Antić je rekao da Srbija vodi računa o svojoj energetskoj stabilnosti i da "ima scenario za svaku od situacija".

(Telegraf Biznis/RTS)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 🌚

    Penzije 5,4%, a struja brze bolje 3,9%. Sramota!!!

  • Aca

    Inposibile

  • Aca

    Gde gostuje Kija ovog vikenda? a Luna? Ko ulazi u Zadrugu veceras? Batalite struju,ovo je bitnije i necu da se raspravljam. Anabela je kuci a Dzogani Gagi spava... TO SU VESTI!!!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke