• 66
 ≫ 

Poskupljuje struja, a evo koliko ćete vi sada tačno plaćati račun

 ≫ 

Struja na računima od decembra, a koji pristižu u januaru, biće skuplja za nešto više od 100 dinara, u zavisnosti od toga koliko prosečno trošite na mesečnom nivou

  • 66
Struja

Foto: Shutterstock

Da će električna energija od 1. decembra za domaćinstva poskupeti 3,9 odsto, potvrdio je ministar energetike Aleksandar Antić. On je objasnio da je Agencija za energetiku dala saglasnost za to.

Kako je prosečan račun za električnu energiju za domaćinstva u rasponu od 2.500 do 3.500 dinara, to znači da će računi biti veći između 100 i 110 dinara. Sve zavisi od toga koliko mesečno trošite i u kojoj tarifi završite obračunski period.

Srbija je i posle poslednjeg poskupljenja struje iz 2017, ostala država sa ubedljivo najnižom cenom električne energije u Evropi, odnosno, prema računici Ministarstva rudarstva i energetike od poslednjeg poskupljenja, koje je bilo pre dve godine, daleko ispod cena u regionu.

Naime, struja je za 7,2 odsto niža nego u Makedoniji, 18,9 odsto nego u BiH, 24 odsto nego u Albaniji, 35,8 odsto nego u Bugarskoj, 79,97 odsto nego u Hrvatskoj, 85 odsto nego u Rumuniji, 125 odsto nego u Sloveniji.

Građani Srbije imaju pet puta jeftiniju struju nego što je, recimo, plaćaju u Danskoj i Nemačkoj, odnosno četiri puta u poređenju sa Belgijom.

Prema podacima Evrostata, u odnosu na naših trenutnih 6,6 evrocenti za kilovatsat, Crna Gora plaća 9,7 evrocenti. Cena struje u susednoj BiH iznosi 8,6 evrocenti za kilovat-čas i nešto je veća nego u Albaniji, odnosno Makedoniji gde je cena električne energije po kWh 8,4 odnosno 8,2 evrocenti.

Mapa cene struje

Mapa cene struje u Evropi; Foto: Wikimedia, Telegraf

U Hrvatskoj i Sloveniji kilovat se prodaje po ceni 12, odnosno 16,1 evrocenti po kWh. Slovenija tako ima skuplju struju nego Finska, čija domaćinstva plaćaju struju za tamošnje prilike jeftinih 15,8 evroenti po kilovat-času.

Ubedljivo najskuplju struju u Evropi plaćaju domaćinstva u Nemačkoj i Danskoj, čak 30,5 evroenti po kilovat-času. Inače, to je najveća poznata cena struje u svetu.

U Srbiji 70.350 domaćinstava ima pomoć u iznosu od besplatnih 120 do 250 kilovatsati električne energije mesečno, u zavisnosti od broja članova domaćinstva. Treba napomenuti da u Srbiji postej i druge kompanije od kojih se može kupovati struja.

Cene po zonama

 

Kilovat struje u višoj, dnevnoj tarifi u zelenoj zoni kod dvotarifnih brojila košta 5,962 dinara, dok je u nižoj tarifi 1,491 dinar. U plavoj zoni kilovat je tokom dana 8,943, a noću 2,236 dinara. U najskupljoj, crvenoj zoni postoji velika razlika. Danju je kilovat-čas 17,887, a u nižoj tarifi, odnosno tokom noći, 4,472 dinara.

Antić je istakao i da je ovo poskupljenje "daleko ispod zahteva i troškova energetskih kompanija". Prema njegovim rečima, struja za industriju neće poskupljivati.

Video: Ako struja udari na novčanike, ovo su trikovi kako da to izbegnete

(Telegraf Biznis / V.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zeljko

    1. novembar 2019 | 11:53

    pa dobro,od sledeceg meseca svi gradjani ce imati 500 eura platu,sta je to za nas sa tolikom platom???

  • Pravednik

    1. novembar 2019 | 14:47

    Zašto da ne poskupi i industrijska? Da ne pobegnu investitori koji nas brže, bolje, jače spašavaju od gladi? More pokakena motka pa udri...

  • Sibin

    1. novembar 2019 | 13:01

    Koji bre strucnjak uporedjuje cene u regionu I evropi a nikad se taj isti ne osvrne na plate u evropi???!!!! Odraste nam kozu bre, struja, zimske gume porez placaju samo najsiromasniji!!!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>