• 2
 ≫ 

Evo kako vam veliki brendovi uzimaju pare na običnu vodu iz česme

 ≫ 

Zabrinutost zbog plastičnog otpada podstakla je Koka Kolu, Pepsi i Nestle da traže nove načine da unovče vodu. Posebno onu direktno iz slavine

  • 2

Tokom protekle četiri decenije, potrošači širom sveta bacili su bilione boca vode brendova kao što su Perrier, Evian, Dasani, and Aquafina. Malo njih shvata da je većina onoga što plaćaju zapravo plastika i vreme provedeno na kamionu. Preduzeća obično dobijaju vodu besplatno ili samo nominalnu naknadu, a punjenje i isporučivanje potrošačima, kao i reklamiranje, čine osnovu troškova.

Danas, sve veća zabrinutost zbog plastičnog otpada koji nastaje tim procesom podstiče reakcije koje prete poslovanju. Širom industrije prodaja se smanjuje, a neki gradovi čak zabranjuju plastične boce sa vodom - podstičući proizvođače da odgovore alternativama, od konzervirane vode do aromatičnih dodataka za vodu iz česme do raspršivača koji prodaju gazirane i aromatizovane mešavine.

- Posao sa vodom mora da se nosi sa brojnim pitanjima održivosti koja postaju sve važnija - izjavio je analitičarima izvršni direktor kompanije Nestle Mark Schneider.

Do sedamdesetih, flaširana voda se uglavnom u ograničenim prostorima prodavala od strane evropskih kompanija koje su imale izvore u Alpama. 1973. godine DuPont patentirao je PET plastične boce, koje su bile jeftinije, lakše i bolje od stakla koje je predstavljalo industrijski standard. U kombinaciji sa ekonomijom koja se brzo globalizuje, PET je omogućio prodavcima vode da isporučuju robu mnogo dalje, otvarajući nova tržišta.

Boce su se pojavile u gotovo svim zemljama i giganti kao su dodali vodu u svoj portfelj, podižući globalni prihod u industriji na 130 milijardi dolara prošle godine.

Slana voda, So, kuhinjska so, Morska so, Začin, Voda, Čaša vode, Šećer i voda,

Foto-ilustracija: Profimedia

Ovih dana stvari nisu baš tako jednostavne, jer potrošači sve više postaju svesni zagađenja životne sredine. Danone, proizvođač Eviana, 18. oktobra je izvestio o svom najvećem padu kvartalnih prihoda od vode u ovoj deceniji. Istog dana, Koka Kola je saopštila da je prodaja vode bila manja nego što se očekivalo.

Sa isporukama koje kreću ka drugom godišnjem padu, Nestle reorganizuje posao sa flaširanom vodom. Oduševljeni rivalima nižih cena i visokim troškovima prevoza, Nestle je podigao cene - što je ubrzalo prodaju ponude na masovnom tržištu kao što su Poljska Spring i Pure Life dok su potrošači prešli na jeftinije generičke brendove. Izvršni direktor Schneider rekao je da kompanija želi da se fokusira na proizvode veće klase poput aromatizovanih i gaziranih voda.

Više od 80 američkih koledža i nekolicina opština ograničili su prodaju vode u bocama.

- Proizvođači se suočavaju sa stvarnim rizikom od ekološkog pokreta koji ima snažnu podršku među mladima - kaže Alain Oberhuber, analitičar iz Mainfirst banke, koji predviđa nagli pad prodaje flaširane vode u naredne dve decenije.

- Znaju da moraju nešto da urade - kaže on

U SAD su počeli umesto u bocama, da prodaju vodu u limenkama. Jedna od opcija je i da traže način kako da dodatno unovče vodu iz slavine.

Pepsi je prošle godine platio više od tri milijarde dolara za SodaStream, koji proizvodi sisteme za pravljenje gaziranu vodu kod kuće. Predstavio je i brend pod nazivom Drinkfiniti (višekratna boca a mogu da se ubacuju različiti ukusi i arome za vodu). Tu i razni dozeri vode, i sl.

Proizvođači računaju na takve inicijative da bi se dopali potrošačima koji smatraju markiranu vodu zdravijom od one iz slavine.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Veteran

    1. novembar 2019 | 15:26

    Skoro sam bio u Beogradu na nekoj manifestaciji bile one vrućine, čovek stao ispred i prodaje času vode 100 dinara, i ide mu kao alva..

  • Душан Вуковић

    5. novembar 2019 | 22:32

    Горе воде од оне коју продаје сопотски водовод,НЕМА.Просто речено:није за пиће!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>