• 2

Menja se trasa auto-puta iz Srbije, neće se rušiti kuće u regionu

Povratak je godinama opstruisan, ali najuporniji su ipak uspeli da obnove svoje domove.

  • 2
autoput Foto: Pixabay

Potpredsednik Republike Srpske (RS) iz reda Hrvata Josip Jerković izjavio je u da se kuće hrvatskih povratnika u opštini Modriči neće rušiti jer će se izmeniti trasa buduće auto-puteve, nakon razgovora hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i srpskog člana BiH Predsedništva Milorada Dodika kao i zauzimanja hrvatskih političkih predstavnika u tom entitetu.

- Ide izmena te trase. To mi je u razgovoru potvrdio gospodin Dodik s kojim je hrvatski premijer Andrej Plenković razgovarao o ovom problemu i zatražio promenu trase autoputa - rekao je Jerković Hini.

Deo auto-puta od Banja Luke prema granici sa Srbijom trebalo je da prođe centrom naselja Garevca, Donjih Kladara i Čardaka zbog čega moralo da se ruši više od 100 kuća obnovljenih nakon rata u BiH.

- Zahvaljujući upornom radu hrvatske diplomatije, ali i meštana, kao i predstavnika Hrvata u RS-u kuće hrvatskih povratnika ostaće netaknute - istaknuo je Jerković.

Nekoliko hrvatskih naselja u Modriči, na teritoriju RS-a, teško je stradalo u ratu devedesetih. Gotovo sve kuće u selima Garevac, Čardak i Donji Kladari, u kojima je živelo oko osam hiljada ljudi, uništeno je, a stanovništvo je prognano.

Povratak je godinama opstruisan, ali najuporniji su ipak uspeli da obnove svoje domove, pa u Garevcu sad stalno živi oko 150 Hrvata.

(Telegraf Biznis/Poslovni dnevnik)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Зоран Ловћенац

    3. novembar 2019 | 11:18

    И ви би исто тако изашли у сусрет да су у питању Срби....

  • DD-56.

    3. novembar 2019 | 12:07

    VIBISTE PORUŠILI I POBILI DASU SRBI

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>