• 0
 ≫ 

Brnabić u zvaničnoj poseti Kini: Premijerka posetila Banku Kine, Huavej i Hbis

 ≫ 

Predsednica Vlade obratiće se na ceremoniji zvaničnog otvaranja Sajma i obići ekonomski Paviljon Srbije

  • 0
Ana Brnabić, Kina, sastanak Banka Kine

Foto: Milena Đorđević

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić predvodi državnu delegaciju koja od danas do 8. novembra boravi u poseti Kini, gde učestvuje na drugom kineskom međunarodnom uvoznom EKSPO (The China International Import Expo) sajmu u Šangaju.

Premijerka Brnabić sastaće se u Šangaju s predsednikom Kine Si Ðinpingom, s kojim će razgovarati o daljem razvoju sveukupnih odnosa dve zemlje, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Predsednica Vlade obratiće se na ceremoniji zvaničnog otvaranja Sajma i obići ekonomski Paviljon Srbije.

Ana Brnabić, Kina, sastanak Banka Kine

Delegacija Srbije na sastanku - Foto: Milena Đorđević

Sastanak sa rukovodstvom Banke Kine

 

Premijeka Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas u Šangaju sa rukovodstvom Banke Kine (Bank of China), koja posluje i u Srbiji.

Brnabić je razgovarala sa predsedavajućim Banke Kine Liu Liangom i izvršnim direktorom i izvršnim potpredsednikom Lin Ðindženom.

Premijerka je istakla da kroz saradnju sa Bankom Kine, Srbija ima priliku da privuče još kineskih investitora.

- Veliko mi je zadovoljstvo i drago mi je što imamo priliku da razgovaramo o tome koliko ste zadovoljni, šta ste do sada uradili i kakvi su vam dalji planovi - rekla je Brnabić na početku sastanka.

Ana Brnabić, Kina, sastanak Banka Kine

Delegacija Srbije na sastanku - Foto: Milena Đorđević

Banka Kine stigla je u Srbiju 2017. godine, kada je svečano otvorena u Beogradu, u prisustvu tadašnjeg državnog rukovodstva.

Predsednik Banke Kine Tian Guoli je tada rekao da otvaranje njegove banke u Beogradu predstavlja važan korak koji ta banka preduzima u cilju izlaska u susret rastućim potrebama ekonomske saradnje Srbije i Kine, te da će "Bank of China", finansijskim uslugama koje pruža, dati svoj dalji doprinos kineskoj inicijativi "Jedan pojas, jedan put".

Kineska banka osnovana je 1912. godine u Šangaju i danas posluje u više od 50 država sveta.

Bavi investicionim bankarstvom, osiguranjem, direktnim investicijama, upravljanjem fondovima.

Sastanak sa predstavnicima Huaveja

 

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se jutros u Šangaju sa predstavnicima kineske kompanije Huavej, time je započela višednevnu posetu Kini.

Brnabić je rano jutros po srednjeevropskom vremenu razgovarala sa potpredsednikom Huaveja i predsednikom te kompanije za Evropu Li Jianom.

Li je istakao da Huavej, koji u Srbiji posluje više od decenije, ima veoma pozitivne utiske i zahvalio je na saradnji.

Premijerka je navela da je zadovoljna zbog saradnje sa kineskom kompanijom, ističući kao važna dva projekta koja Huavej realizuje u Srbiji, sa "Telekomom" i sa srpskim MUP-om.

Ana Brnabić, Kina, sastanak Huawei

Foto: Milena Đorđević

Sa premijerkom, sastanku prisustvuju i potpredsednik vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, kao i predsednik PKS Marko Čadež.

Na sastanku su i ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo, ambasador Srbije u Kini Milan Bačević i predsednik Saveta za koordinaciju saradnje sa Kinom i Rusijom Tomislav Nikolić.

Huavej je kineska kompanija multinacionalnog umrežavanja i telekomunikacione opreme i usluga koja duže od decenije posluje i u Srbiji.

Na konferenciji o inovacijama u okviru saradnje Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope "17 + 1", početkom oktobra ove godine u Beogradu, Huavej je predstavio najnoviju 5G tehnologiju.

Ana Brnabić, Kina, sastanak Huawei

Foto: Milena Đorđević

Ranije ove godine, u julu, u Beogradu je boravio kineski ministar uprave za digitalni prostor Džuang Žungven, koji je u razgovoru sa srpskim ministrom telekomunikacija Rasimom Ljajiceh preneo zainteresovanost vodećh kineskih kompanija iz oblasti telekomunikacija za učešće u razvoju 5G mreže u Srbiji.

Ljajić je tada izrazio zadovoljstvo saradnjom dve zemlje u oblasti informaciono - komunikacionih tehnologija, navodeći da je jedan od najvidljivijih rezultata na tom planu izgradnja optičkih mreža koju "Telekom" realizuje sa kompanijom "Huavej", a koja će omogućiti da oko 750.000 domaćinstava u Srbiji ima najbrži mogući pristup internetu.

Sastanak sa predstavnicima Hbis-a

 

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas u Šangaju sa predstavnicima kineske kompanije Hbis, vlasnika smederevske Železare.

Delegaciju kineske kompanije predvodio je predsedavajući Ju Jong.

Na početku susreta Brnabić je još jednom zahvalila što je Hbis tom investicijom u Srbiji pomogao da se sačuva 5.000 radnih mesta u samoj čeličani i više od 20.000 radnih mesta indirektno.

- Železara je odraz našeg čeličnog prijateljstva - istakla je Brnabić.

Sastanku sa premijerkom prisustvuju i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i predsednik PKS Marko Čadež.

HBIS Grupa Srbija je 2016. godine kupila "Železaru Smederevo" za 46 miliona evra, a trenutno je ova čeličana prva na listi preduzeća izvoznika iz Srbije.

Krajem jula ove godine u smederevskoj Železari počela je gradnja novog ekološkog pogona - aglomeracije.

Hbis u novi pogon ulaže se 120 miliona dolara, odnosno sama investicija je vredna 80 miliona dolara, a kineski vlasnik će u zaštitu životne sredine i podizanje energetske efikasnosti Železare investirati i dodatnih 40 miliona dolara.

Hbis je do sada u Železaru investirao 150 miliona evra.

Video: Vučić doputovao u Kinu

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>