• 43

Od 1. januara skače pretplata za RTS: I dalje će se naplaćivati preko računa za struju

Taksa za RTV i RTS poslednji put je poskupela krajem 2018. godine

  • 43

Taksa za javne medijske servise RTS i RTV od 1. januara 2020. godine poskupeće sa 220 na 255 dinara, predviđeno je u Vladinom zakonu o izmeni zakona o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis koji je danas ušao u skupštinsku proceduru.

Kako se navodi u predlogu, taksa će se i dalje naplaćivati preko računa za električnu energiju jer se time obezbeđuje visoki stepen naplate, javljaju Nova ekonomija i Insajder.

Navodi se da je najcelishodnije rešenje za finansiranje javnih servisa u 2020. godini delimično finansiranje iz budžeta Srbije, a delimično iz takse za javne medijske servise.

Predlagač je u vidu imao prosečne zarade i penzije, visoke inicijalne troškove štampe i distribucije računa i nesrazmerno visoke troškove kod pokretanja postupka naplate nenaplaćenih potraživanja sa jedne strane, i sa druge strane potrebu obezbeđenja uslova za nesmetano obavljanje osnovne delatnosti javnih medijskih servisa.

Podsetimo, taksa za RTV i RTS poslednji put je poskupela krajem 2018. godine. Tada je rečeno da će u naredne dve godine, umesto dotadašnjih 150 dinara, ona biti 220, umesto dosadašnjih 150 dinara.

Vlada Srbije privremeno je ukinula pretplatu na javne servise od 2014. do 2016. godine, da bi se potom novim Zakonom o javnim servisima pretplata ponovo uvela, ali pod nazivom taksa.

Tada je odlučeno da se, opet privremeno, RTS i RTV finansiraju većinskim delom iz državne kase, a da taksa iznosi 150 dinara. Ta privremena odluka trebalo je da važi do 31. decembra 2018. godine, pa da se ponovo vrati finansiranje javnih servisa isključivo putem taksi.

Prema ranijoj računici RTS, oko 46 odsto prihoda u kasi javnog servisa potiče iz pretplate, oko 28 odsto je iz budžeta, a 26 odsto su sopstveni prihodi, uglavnom od marketinških usluga.

Video: Ako struja udari na novčanike, ovo su trikovi kako da to izbegnete

(Telegraf.rs/ Nova ekonomija/Tanjug)

Komentari

  • Miroslav

    E evo nam šanse sada na sledecim izborima glasajmo za one koji ce ukinuti pretplatu ali iskreno. Vucic je dolaskom na vlast obecavao da ce je ukinuti pa vidimo sada sta se desava.Ovo je sramota i harač jadnog naroda svi placamo kablovsku ili bilo koji drugi vid tv pretplate pa sta hoćete više oporezujte te kompanije za toliko i tako zgrcu milione evra kao što je pink i ostali a iskljucite rts pa ko hoce neka ga naknadno placa a ne ovako da otimate na silu od gradjana i ovako živimo u bedi. Vucicu razmisli o ovome nemoj da te rts košta na izborima narodu je dosta harača.

  • Zokio

    Zato su plate u RTS-u mnogo iznad proseka

  • Zoran

    Vi bas trazite ljude na ulicama. Placam kablovsku i iskljucite mi RTS prosto receno NE GLEDAM IH.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke