• 13

Evro je od danas u njenim rukama, i 340 miliona ljudi će zavisiti od volje ledene šefice

"Radujem se godinama koje dolaze", poručila je "čelična lejdi"

  • 13

Kristin Lagard danas je imala prvi radni dan u Evropskoj centralnoj banci.

- Radujem se susretu sa mojim novim timom i radu u narednih osam godina za 340 miliona Evropljana koji svakodnevno koriste evo - napisala je Lagardova na svom Tviter profilu.

Lagard je prva žena na čelu ECB-a od njenog osnivanja 1998. godine. Tokom karijere bila je šefica francuskog Ministarstva ekonomskih poslova (2007-2011), a potom šefica Međunarodnog monetarnog fonda od 2011. do 2019. godine.

Za predsednicu ECB-a izabrao ju je Evropski savet 18. oktobra 2019. godine, sa mandatom na osam godina.

Ulogu prvog čoveka centralne banke, Lagard preuzima u trenutku kada ECB započinje novi i kontroverzni program otkupa državnog duga, koji je u septembru odobrio Upravni savet te institucije.

Svakog meseca, ECB će otkupljivati 20 milijardi evra državnih i privatnih obveznica kako bi podržala usporenu evropsku ekonomiju i približila inflaciju ka cilju od dva procentna poena.

Nova šefica ECB-a u sredu je poslala snažnu poruku Nemačkoj i drugim zemljama koje imaju budžetske suficite, navodeći da "nisu preduzele neophodne napore" za konsolidaciju perioda niskog privrednog rasta, dok su centralne banke "obavile svoj posao".

Lagardova je često u medijima nazivana "čeličnom" ili "hladnom" damom, zbog svojih stavova i politike koju je zagovarala.

Video: Guverner: Zašto da slušamo MMF kada imamo stabilan dinar?

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Don Zigolo

    Baba javi se za 1 milion stisnucu zube

  • Geeas

    Ko kaze da nama određuje naša valuta je dinar... Kakve veze imamo sa evrom... A nismo u uniji.... Svastaaa

  • Aca

    Ovu babetinu ne bi pipnu ni da su joj u ruke zlatne poluge i naftna polja!!!!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke