• 0

Dogovoreni uslovi najvećeg trgovinskog pakta na svetu

Indija strahuje da bi sporazum, koji zahteva postepeno ukidanje carina, otvorio njeno tržište poplavi jeftine kineske robe

  • 0

Lideri 15 azijskih zemalja dogovorili su se o uslovima potencijalno najvećeg trgovinskog pakta na svetu, saopšteno je sa samita ASEAN-a, dok je Indija odgodila odluku o pridruživanju tom sporazumu zbog neslaganja sa ukidanjem tarifa i drugih pitanja.

Sporazum pod nazivom "Regionalno sveobuhvatno ekonomsko partnerstvo" (RCEP) podržava Kina, zatim 10-člana Asocijacija nacija jugoistočne Azije (ASEAN), kao i Japan, Južna Koreja, Australija i Novi Zeland.

- Konstatovali smo da je 15 zemalja učesnica RCEP-a zaključilo pregovore na bazi teksta sporazuma za svih 20 poglavlja i o svim suštinskim pitanjima pristupa njihovim tržištima - navodi se u saopštenju lidera sa samita u Bangkoku, o sporazumu koji treba da bude potpisan 2020. godine, javlja Rojters.

- Indija ima značajna otvorena pitanja, koja i dalje nisu rešena... Konačna odluka Indije zavisiće od zadovoljavajućeg rešavanja tih pitanja - dodaje se dalje.

Trgovinski rat Sjedinjenih Država i Kine dao je novi zamah dugogodišnjim pregovorima o stvaranju tog trgovinskog bloka, navodi britanska agencija.

Indija je, međutim, odlučila da ne prihvati sporazum u postojećoj formi zbog neslaganja po pitanju tarifa, trgovinskog deficita sa drugim zemljama i necarinskih barijera, prenela je indijska java televizija Prasar Bharati Njuz Servisiz, citirajući poruku indijskog premijera Narendre Modija sa Tvitera.

- Sporazum RCEP u sadašnjem obliku ne odražava u potpunosti osnovni duh i dogovorene vodeće principe RCEP-a. Ne rešava na zadovoljavajući način otvorena pitanja i probleme Indije - napisao je Modi na Tviteru.

Indija strahuje da bi sporazum, koji zahteva postepeno ukidanje carina, otvorio njeno tržište poplavi jeftine kineske robe i poljoprivrednih proizvoda iz Australije i Novog Zelanda, što bi ugrocilo lokalne proizvođače u toj zemlji.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>