• 8
 ≫ 

Kinezi objavili: Kupuju celu zlatnu žicu u Srbiji, posao vredan 400 miliona $

 ≫ 

Ovaj potez predstavlja nastavak akvizicija Ziđina i jačanje njegovog uporišta na Balkanu

  • 8
Rudnik, podzemni, šine, zlata, srebra, bakra

Foto: Shutterstock

Kompanija "Ziđin majning", jedan od najvećih kineskih proizvođača zlata, objavila je će od kompanije partnera "Friport Mekmoran" kupiti rudnik bakra i zlata u Srbiji za 390 miliona dolara, čime će značajno povećati svoje resurse oba metala.

"Ziđin" će platiti "Friportu" početnih 240 miliona dolara za udeo u donjoj zoni rudnika bakra i zlata Čukaru Peki u Tomočkoj krajini, plus 0,4 odsto neto prihoda od prodaje kada počne proizvodnju, do ukupnog maksimalnog iznosa od 150 miliona dolara, navodi se u podnesku kompanije objavljenom na Honkoškoj berzi, prenosi Rojters.

Ovaj potez predstavlja nastavak akvizicija Ziđina i jačanje njegovog uporišta na Balkanu, ocenjuje britanska agencija i podseća da je kineski div ušao u Srbiju 2018. godine kada je preuzeo domaćeg proizvođača bakra RTB Bor, te da je ove godine kupio i kanadsku kompaniju Nevsun Risorsiz za 1,4 milijarde dolara, koja je takođe prisutna u Srbiji.

Kineska kompanija već ima 100 odsto udela u gornjoj zoni ležišta koju je kupila od kanadskog "Nevsuna", a u okviru tog paketa kupovine stekla je i 60,4 odsto donje zone, dok je ostalo pripadalo "Friportu".

- Nakon završetka transakcije, kompanija će posedovati 100 odsto udela u resursima gornje i donje zone - poručuju iz "Ziđina" i dodaju da će kupovina omogućiti kompaniji da poveća svoje resurse.

Najnoviji potez će, kako je saopšteno, omogućiti "Ziđinu" da poveća ukupni bakarni resurs pod njegovom kontrolom za 7,72 miliona tona ili 15,6 procenata, na 57,24 miliona tona, dok će se zlatni resursi kompanije povećati za 161 tonu ili 9,3 odsto, na 1.889 tona. U "Ziđinu" očekuju da će transakcija biti završena najkasnije do 29. februara 2020. godine.

Iz Rojtersa navode da kompanija "Friport", sa sedištem u Feniksu, nije odmah bila dostupna za komentar o ovoj transakciji.

Video: Hrvatska nema ni grama a Srbija je krcata metalom zbog koga se i dalje vode bitke

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • misa

    5. novembar 2019 | 10:26

    Kanadska firma kupila za MALE pare pa sad preprodala kinezima gdesmo mi tu samo gledamo kako se bogate sa nasim rudama a nas truju tako su i vodu prodali koka koli bicemo žedni i moliti za vodu pored naših izvora a i sami znamo koliko će da vredi voda

  • Marina

    5. novembar 2019 | 09:32

    Znači još više zagadjenja.

  • Tekija

    5. novembar 2019 | 15:02

    Pa ljudi da li smo mi glupaci,pa šta mi ne znamo da vadimo zlato da ostaje kod nas?Zbog čega je ovo dobro za nas nije mi jasno?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>