• 28

Ekskluzivno: Banke izgubile, Vrhovni sud potvrdio raskid ugovora za "švajcarce"

Vest koja se čekala godinama

  • 28

"Svaka strana sada vraća onoj drugoj primljeno u dinarima sa zateznom kamatom. Prema tome, klijent je u pretplati i banka će morati da mu vrati veliki iznos novca", objašnjava Gavrilović.

Vrhovni kasacioni sud (VKS) je potvrdio pravnosnažnu presudu po kojoj je raskinut ugovor o kreditu u švajcarskim francima, čime je ovaj postupak u potpunosti okončan.

Radi se o tužbi za raskid ugovora zbog bitno promenjenih okolnosti, koju je pravno lice podnelo protiv jedne banke 2015. godine. Usvajajuća prvostepena presuda je doneta u decembru 2016, a potvrđena je od strane Privrednog apelacionog suda u februaru 2018. godine.

Banka je uložila reviziju VKS-u, a ista je ovom prilikom odbačena.

Ono što je bitno u ovom rešenju VKS-a, je konstatacija je da raskid ugovora o švajcarskim francima postojeća sudska praksa, da razlozi koje su izneli nižestepeni sudovi prilikom donošenja odluke o raskidu ugovora, nisu u suprotnosti sa dosadašnjom sudskom praksom, kažu u Efektivi, te da ne postoji potreba za bilo kakvim novim tumačenjem prava u tom smislu.

- Prema ZOO, svaka strana sada vraća onoj drugoj primljeno u dinarima sa zateznom kamatom. Prema tome, klijent je u pretplati i banka će morati da mu vrati nemali iznos novca. Očekujem da će se banka i dužnik brzo sporazumeti oko toga i da će proces time i formalno biti okončan - rekao je za Telegraf Biznis Dejan Gavrilović iz Udruženja Efektiva.

On dalje očekuje da svi oni koji su tužili za raskid, te sporove i dobiju.

- Na žalost, većina koja je konvertovala kredite u evro, nastaviće i dalje da plaća - dodaje Gavrilović.

Ovim rešenjem, kaže, po prvi put imamo potvrđenu usvajajuću presudu za raskid i od strane VKS.

- Do nas su došle glasine, od samih bankara, da na VKS postoji još jednom Rešenje kojim je ovaj sud potvrdio usvajajuću presudu za raskid, te očekujemo da i to uskoro ugleda svetlost dana, čime će i defitnivno biti potvrđeno višegodišnje zalaganje Efektive vezano za ovaj način rešavanja problema u švajcarskim francima - navode u Efektivi.

Video: Sve o leks specijalisu i šta to za vas znači

(Telegraf Biznis/V.B.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Margo CH

    @Sremac Slusaj „Sremac“,znam da su tada uzimani Krediti,i da je u tom periodu Svajcarac bio najslabiji.....ali ist tako sam znala da je to momentalno.... Jer Svajcarski Franak je najaca Valuta u Evropi ako ne u Svetu....

  • Čiča

    Banke ne mogu da dobiju na sudu povraćaj u Šf iz prostog razloga. Kredit nije isplaćivan u Šf već u Din. Banke nemaju dokaz da su plaćanje vršile u Šf. Tačka. Jevrejsko-bankarski lobi je tu mahinaciju izvršio planski. I to isključivo na prostoru istočne Evrope. Pametnom je dosta.

  • Гаги

    И данас се банке утркују са понудом повољних кредита. Циљна група су пензионери. Све је то, да кажем легално. Ко прихвати и потпише, морају да знају да назад нема.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke