• 8
 ≫ 

Radikalan potez "pretrpanog" hrvatskog grada: Dubrovnik zabranjuje nove restorane

 ≫ 

U poslednjih nekoliko godina grad je zabeležio zznačajan porast broja posetilaca, delimično zbog popularnosti koju je stekao pojavljujući se u slavnoj seriji "Igra prestola"

  • 8

Do sada su se borili sa efektima prekomernog turizma ograničavajući broj brodova za krstarenje koji pristaju u gradskoj luci, smanjujući broj štandova za suvenire, kao i redukcijom stolova i stolica ispred restorana za 20 odsto. Ali, sada je najveći hrvatski turistički biser predložio još strožu meru: u Dubrovniku neće biti dozvoljeno da se otvori nijedan novi restoran, piše CNN.

U poslednjih nekoliko godina grad je zabeležio značajan porast broja posetilaca, delimično zbog popularnosti koju je stekao pojavljujući se u slavnoj seriji "Igra prestola".

Dubrovačko veće glasaće u decembru o predlogu novog pravila za restorane kojim bi se uveo moratorijum na bilo koje nove stolice i stolove na otvorenom u Starom gradu narednih pet godina.

Iako se to mnogima možda i ne čini kao neki poseban potez da se zabrane nove bašte treba imati na umu da su restorani u Starom gradu u Dubrovniku praktično uklesani u zidine, pa je broj mesta unutra prilično limitiran i ograničen i bašte zapravo spasavaju promet.

Dubrovnik, Hrvatska Foto: Ivana Trišić/Telegraf.rs

U praksi, takav potez zapravo znači zabranu, a na pitanje znači li to efektivno petogodišnju zabranu novih restorana Mato Franković, gradonačelnik Dubrovnika je za CNN rekao: "Tačno".

- Svako ko želi da otvori restoran u Starom gradu u narednih pet godina neće moći da dobije baštu na otvorenom, odnosno neće dobiti dozvolu za postavljanje stolova i stolica na otvorenom. Mogu da otvore restorane ali samo sa unutrašnjim delom, bez bašte. Međutim, poznavajući Stari grad, vrlo je teško pronaći mesto na kom možete da radite unutra. Devedeset devet odsto restorana radi uglavnom u spoljašnjim uslovima - preneo je CNN reči gradonačelnika.

Borba protiv masovnog turizma

Gradsko veće poseduje sav javni prostor u Dubrovniku, te stoga može da odluči hoće li se restoranu dodeliti spoljni prostor sa stolovima ili ne. Ako se restoran zatvori, reko je Franković, smatraće se da je potpuno zatvoren - što zančo da druge firme neće moći da preuzmu prostor.

Dubrovački gradonačelnik se pokazuje kao borac protiv negativnih učinaka masovnog turizma, izveštava CNN i navodi kako je Franković prošle godine najavio da u grad neće smeti da pristane više od dva krizera dnevno, čega se Dubrovnik ove godine držao 70 odsto vremena. Takođe je broj štandova sa suvenirima u centru smanjio za 80 odsto i već ranije za 20 odsto srezao broj sedećih mesta restorana i kafića.

Video: Po Dubrovniku već dva dana tuče jugo

(Telegraf Biznis/CNN/Express.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ANTE BAN

    7. novembar 2019 | 10:10

    PRAVILNA odluka gradskih otaca na čelu sa gosp. M.Frankovićem! Grad je već pretrpan, a trebao bi i racionalizirati prijem kruzera. Dubrovnik mora imati probranu klijentelu, posebno svjetski jet-set, koje i sada ima, ali- treba ih još više imati! Zanimljivo da još uvijek glavnina turista ne zna i ne posjeti 3 ili 4 najveće dragocjenosti Grada, koja su prava renesansna remek-djela! U svakom slučaju, -Balkanci u Dubrovniku nemaju što tražiti!

  • Kodiaq

    7. novembar 2019 | 11:18

    A to je onaj grad sto je navodno JNA porušila?!

  • Sj

    7. novembar 2019 | 17:59

    Dubrovnik Srpski grad ...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>