• 1

Notar zatvorio kancelariju i otišao, overe im sada papreno skupe, građani besni

U Bogatiću bili ljuti što su beležniku overe plaćali skuplje nego ranije u sudu, a posle zatvaranja beležničke kancelarije pečat na dokumentima ih papreno košta jer moraju da putuju u Šabac

  • 1
Beleznik ne radi

Foto: Telegraf

Sa hrpom papira u rukama G.G. iz sela kod Bogatića stajao je pred zatvorenom kancelarijom javnog beležnika, zatečen katancem na vratima i obaveštenjem "beležnik ne radi".

- Pripremio sam za overu dokumentaciju za studentski kredit. Znam da beležnici overu ovih dokumenta ne naplaćuju, ali šta to vredi kada sada moram da idem u Šabac. Izgubiću pola dana i još će me sve lepo koštati - kaže on.

Na istim mukama od 1. novembra su svi građani opštine Bogatić kojima je potrebno da overe potpis, rukopis, prepis, ugovore, potvrde i sva druga dokumenta jer je, posle nepunih godinu dana, javni beležnik Ksenija Majkić zatvorila svoju kancelariju. Ona je, saznajemo, razrešena dužnosti iz privatnih razloga, a za njenog zamenika je postavljen javni beležnik Nenad Vujić, koji ima kancelariju u Šapcu.

Od 1. marta 2017. godine sve overe umesto službenika u sudovima i opštinskoj upravi obavljaju beležnici, pa su i u Bogatiću u kancelarija beležnika građani overe plaćali skuplje nego ranije. Bili su ljuti što su, na primer, za overu fotokopije A4 formata beležniku morali da plate 360, dok je do tada u sudu za istu uslugu naplaćivana taksa od 230 dinara. Za pojedine overe potpisa, kao na primer punomoćja, kod beležnika je trebalo izdvojiti i nekoliko puta više.

Posle zatvaranja kancelarije građani iz opštine Bogatić pečat beležnika plaćaju još skuplje zbog troškova odlaska u Šabac.

Beleznik ne radi

Foto: Telegraf

- Umesto da ovde platim overu fotokopije 360 dinara, sada moram za autobus da  odvojim još 600 dinara, pa overa jednog jedinog lista praktično košta skoro hiljadu dinara. Uz to ću na putovanje i čekanje izgubiti najmanje dva sata. Kada bih išao automobilom, koštalo bi me još više, jer ću potrošiti bar pet litara goriva, ali morati da platim i parkiranje u Šapcu - besan je jedan čovek ispred zatvorene kancelarije beležnika.

Da bi ostvarili neko od svojih prava pred državnim organima, za koje im je potrebna kopija dokumenata, ovlašćenje, izjava, ugovor ili drugi dokumenat, građani Bogatića i okolnih sela gubiće više vremena i plaćati više nego ranije.

Sve dok se ponovo ne otvori beležnička kancelarija, jer više nije moguće da se overe ponovo obavljaju u opštini i sudu.

Portparol Osnovnog suda u Šapcu Ivana Milošević potvrdila nam je da "Osnovni sud u Šapcu overe ne vrši imajuci u vidu da je postavljen vršilac dužnosti javnog beležnika za teritoriju opštine Bogatić".

U Javnobeležničkoj komori očekuju da će Ministarstvo pravde brzo doneti odluku o raspisivanju konkursa za popunu upražnjenog mesta javnog beležnika za područje opštine Bogatić.

- U skladu sa zakonskom procedurom, Javnobeležnička komora je 6. novembra uputila predlog Ministarstvu pravde. Konkurs raspisuje i sprovodi Komora na osnovu odluke ministra u roku od 15 dana od dana prijema odluke. Potom je rok za podnošenje prijava 15 dana od dana objavljivanja konkursa. Po isteku konkursa Komora je dužna da Ministarstvu dostavi primljene prijave sa svojim mišljenjem najkasnije u roku od 30 dana od isteka roka za prijavljivanje. Odluku o imenovanju donosi ministar pravde - navodi se u odgovoru Javnobeležničke komore.

U lokalnoj samoupravi su uvideli problem sa kojim se od početka meseca suočavaju građani. Predsednik Skupštine opštine Miroslav Dabić potvrdio je da će na prvoj narednoj sednici o svemu upoznati odbornike lokalnog parlamenta i da se može očekivati usvajanje zaključka koji će se uputiti nadležnim oganima sa zahtevom da se što brže reši ovaj  problem.

(D. Grujić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rankoni

    9. novembar 2019 | 09:26

    Ni u Kovačici nema notara of decembra 2018. Tako da je 20000 ljudi primoreno da za bilo kakvu over putuju do Pamela. Sramota da javno-beležnička komora ćuti I ne raspisuje konkurs za novog notara.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>