• 15

Kamioni sipaju gorivo usput a ne u Srbiji: Kako do veće potrošnje, a manjih akciza?

"Zapadna Srbija toči gorivo u BiH, dok na jugu kupuju u Makedoniji koja sa malim državnim zahvatanjima pravi problem svim državama u okruženju"

  • 15
Kamioni, auto put

Foto: Shutterstock

Kamioni u tranzitu kroz Srbiju mogli bi da toče u našoj zemlji više goriva što bi uticalo da privreda bude znatno konkurentnija, a potrošnja tečnog naftnog gasa (TNG), kao ekološki najprihvatljivijeg goriva, bila bi znatno uvećana.

Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović dodaje na ovu ocenu da bi zato bilo dobro menjati akciznu politiku, navodeći podatke da je ukupan udeo prihoda od akcize na gorivo u budžetu Srbije proteklih godina bio između 11 i 13 procenata.

- TNG je ekološki najprihvatljivije gorivo i na raspolaganju je građanima Srbije, a ima najveću akcizu u Evropi - kaže Mićović.

Smatra da postoji prostor za redakciju akciza što bi smanjilo cene za dizel koji se koristi u industriji, poljoprivredi i građevinarstvu i imalo pozitivne efekte na privredu.

Sadašnja akcizna politika nesporno ostvaruje značajan prihod republičkom budžetu jer su ukupna zahvatanja države u ceni goriva između 55 i 65 procenata, kaže Mićović.

- To je značajan udeo jer više od pola cene litre goriva uplaćujemo državi u budžet kada kupujemo na benzinskoj stanici - kaže on.

Međutim, kamioni se, objašnjava, snabdevaju gorivom negde usput a ne u Srbiji jer kupuju jeftinije gorivo i imaju povraćaj PDV-a.

Zapadna Srbija toči gorivo u BiH, dok na jugu kupuju u Makedoniji koja sa malim državnim zahvatanjima pravi problem svim državama u okruženju, smatra Mićović.

Ukupna potrošnja goriva u Srbiji već više godina ipak beleži rast što on objašnjava rastom ekonomije i prihoda. Znatno brže raste potrošnja dizela, nego benzina i TNG-a, kaže, a rast potrošnje dizela od pet odsto objašnjava potrošnjom u industriji, poljoprivredi i građevini.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ns

    8. novembar 2019 | 15:26

    Smanjite cenu goriva ako hocete da privreda radi. Smanjite cenu za poljoprivredna gazdinstva, za preduzeca za transport.... Trosice se vise goriva i proizvodi ce biti konkurentniji.....

  • Dejan

    8. novembar 2019 | 16:58

    Kada bi smo ukinuli neka glodarska zanimanja i ukinuli neka radna mesta , a ima ih ohohooo , Srbija bi procvetala !

  • Miloš

    8. novembar 2019 | 16:18

    Mi u Bg moramo da sipamo kod ovih predatora za 170 don. Da mi je bliže Severna Makedonija svaki dan bi točio gorivo kod njih.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>