• 0
 ≫ 

Slučaj Kraš - pogled iz Srbije

 ≫ 

Nažalost, na našim prostorima zaštita manjinskih akcionara je prepuštena dobroj volji većinskih vlasnika i dominantnih akcionara pa je ona pre izuzetak nego pravilo. Tako i glavni akter u preuzimanju Kraša, ne tako davno u konsolidaciji vlasništva Jaffe, nije mnogo mario za interese manjinskih akcionara

  • 0
Nenad Gujaničić, Momentum Securities

Foto> MC Beograd, Pixabay

Proteklih sedmica veliku pažnju domaće javnosti privlači pokušaj ovdašnjeg biznismena da preuzme hrvatsku konditorsku kompaniju Kraš. Naravno, nije reč o naprasnom interesu medija za akcionarstvo, već je u pitanju uvek aktuelno nadigravanje na relaciji hrvatsko-srpsko (premda se u ulozi pretedenta na Kraš nalazi firma registrovana na Kipru).

Uglavnom, na pokušaj najvećeg akcionara Kraša, MI Braća Pivac, da obezbedi većinsko vlasništvo (poseduje nešto preko 30 odsto akcija), odgovorila je kiparska firma Kappa Star, munjevito skupivši na Zagrebačkoj berzi 25 odsto akcija uz veliki skok njihove cene.

Najveći akcionar Kraša mogao je samo nemo da posmatra kako Kappa puni svoj račun akcijama s obzirom da je po berzanskim pravilima igračima koji upute nameru za preuzimanje firme zabranjeno istovremeno sticanje akcija na tržištu.

Kako će se dalje rasplesti ova situacija veoma teško je prognozirati osim što je izvesno da će presudnu ulogu odigrati udruženje manjinskih akcionara (uglavnom i radnika kompanije) koje poseduje oko 18 odsto akcija.

Da li bi slična berzanska priča mogla biti ispričana na domaćem tržištu?

Veoma teško, ne samo zbog činjenice da više na domaćoj berzi ne postoji kompanija koja nema kontrolnog (dominantnog) akcionara. Poslednjih desetak godina gotovo da nije viđeno nijedno pošteno preuzimanje kompanije koja je imala relativno disperzovano vlasništvo. Iako su ovdašnji zakoni slični kao i kod zapadnih suseda, ključna razlika je u odsustvu njihove primene odnosno kvalitetu institucija nadležnih za zaštitu manjinskih akcionara.

Da je kojim slučajem Kraš domaća firma, MI Braća Pivac se ne bi mnogo uzrujala zbog pokušaja nekakvog investitora da uskoči u vlasničku strukturu. Sa naznakom kakve opasnosti, na berzi bi se pojavilo "nepovezano lice" koje bi u ime ovog akcionara sticalo akcije i zaštitilo njegovu poziciju.

Ili još bolje, pre nego što raspiše ponudu za preuzimanje, prikupio bi preko istog “burazera” dodatnih 15-20 odsto akcija kako bi ishod ponude za preuzimanje učinio izvesnim.

Naravno, ovakve igre na iole razvijenijim tržištima se lako "provaljuju" i još oštrije kažnjavaju pa nikome ne pada na pamet da se na ovaj način oglušuje o zakone koji štite manjinske akcionare.

Nažalost, na našim prostorima zaštita manjinskih akcionara je prepuštena dobroj volji većinskih vlasnika i dominantnih akcionara pa je ona pre izuzetak nego pravilo. Tako i glavni akter u preuzimanju Kraša, ne tako davno u konsolidaciji vlasništva Jaffe, nije mnogo mario za interese manjinskih akcionara koji su tek nakon pet godina suđenja dobili odštetu veću od milion evra za nezakonito istiskivanje iz firme putem prinudnog otkupa akcija.

Zli jezici bi ovakav tretman Kappe, sada u ulozi manjinskog akcionara, priželjkivali na Zagrebačkoj berzi, ali on se izvesno neće desiti, čak i ako se uzmu u obzir uvek varljivi srpsko-hrvatski odnosi.

(Autor: Nenad Gujaničić, Momentum Securities)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>