• 10

Ako živite u Nemačkoj: Kome je mala penzija, država dodaje i 2.000 evra

Posle višemesečnih rasprava vladajuća koalicija u Nemačkoj je postigla sporazum o "osnovnoj penziji“. Dogovor predviđa isplatu dodatka na nisku penziju.

  • 10
Nemačka, recesija, kriza

Foto ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Osobe koje su uplaćivale doprinose najmanje 35 godina, a imaju malu penziju, dobijaće od države dodatak: samci – ako im je penzija manja od 1.250 evra a parovi ako je penzija manja od 1.950 evra.

Procenjuje se da će taj dodatak dobijati između 1,2 i 1,5 miliona penzionera te da će to državni budžet koštati između milijardu i milijardu i po evra. Dodatak na penziju bi trebalo da se isplaćuje od 2021. godine.

I dosad je u Nemačkoj postojao novčani dodatak za one s malim penzijama. Ali, to je bila socijalna pomoć i isplaćivala ga je socijalna služba. Prema navodima Savezne kancelarije za statistiku prošle godine je takav dodatak dobijalo 1,1 milion ljudi. Prosečna visina dodatka bila je 796 evra.

Šta je to osnovna penzija?

 

Da ljudi nakon teškog rada celog života i redovnih uplata u penzioni fond ne bi na kraju postajali socijalni slučajevi, vladajuća koalicija je dogovorila uvođenje osnovne penzije. Ko je godinama radio, odgajao decu ili negovao stare ili bolesne članove porodice, dobijaće penziju koja će biti znatno viša nego što je egzistencijalni minimum, koji je dosad osiguravala socijalna služba.

Uslov je, dakle, da čovek ima najmanje 35 godina staža u šta se ubrajaju uplate za osiguranje tokom rada, odgoj dece ili negovanje starih ili bolesnih osoba u porodici.

Procne potencijalnih korisnika se kreću od 320.000 (Institut za empirijska socijalna i ekonomska istraživanja) do gotovo tri miliona (Studija fondacije Bertelsman i Instituta njemačke privrede).

(Telegraf Biznis/Al Jazeera)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pa da....

    12. novembar 2019 | 21:04

    Videli od Vučića kako dodaje 5 hiljada penzionerima pa ga sad kopiraju.....truli nemci

  • W

    12. novembar 2019 | 20:09

    Nema šanse da se dokopam Njemačke, Švedske, Norveške... MA BILO GDE, samo da odem sa Balkana i da napokon živim kao čovek!

  • M.K.

    12. novembar 2019 | 20:15

    Osnovna penzija od drzave sto je uplaceno da ,a ima i dodatna Betriebsrente za nas koji radimo u javnom sektoru (öffentlicher Dienst) ja sam osigurana dodatno (Berufsunfähigkeit )uplatim jer ne zna se sta nosi vreme uvek se menjaju zakone inflacija itd . generalno za ovi koji imaju malu penziju dobra vest.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>