• 22

Veliki problem Srbije: Ne možemo naći inženjere za 2.000 evra na 150 km od Beograda

Srpska privreda će tek osetiti problem nedostatka radne snage, upozoravaju domaći privrednici

  • 22

Predsednik Srpskog poslovnog kluba "Privrednik" Zoran Drakulić ocenio je kao "zastrašujuće" to što je obim domaćih privatnih investicija u Srbiji prošle godine opao za 40 odsto.

Naglasio je da privrednici nemaju ambijent koji bi im omogućio da imaju poverenje da ulažu u svojoj zemlji, zbog čega investiraju u zemlje regiona.

- Sada imate trend bega domaćeg kapitala. Selimo se na okolna tržista gde se bolje osećamo - rekao je Drakulić na konferenciji Beogradske berze i naveo da privrednici iz Srbije ulažu mnogo sredstva u poslove u Bugarskoj, Sloveniji i Hrvatskoj.

Drakulić je istakao da novca za ulaganje ima, da je kapital jeftin i da domaće kompanije mogu da se zadužuju, ukoliko je potrebno, kao i da dovedu u zemlju strane fondove.

- Moramo da vratimo poverenje domaće privrede za ulaganje, jer ne možemo da sanjamo rast od pet odsto bez domaćih investicija - rekao je on.

Smatra i da su domaći i strani ulagači neravnopravni po pitanju subvencija koje država daje, navodeći da je oko 80 odsto subvencija koje su do danas date, završilo kod stranih investitora.

Drakulić je rekao da bi ministarstva ekonomije i finansija trebalo da imaju intenzivan dijalog sa domaćim privrednicima, jer oni imaju znanje i iskustvo, koji bi mogli da budu dragoceni za planiranje i realizaciju daljeg rasta srpske privrede.

- Svi čekaju i da neće da investiraju dok se ne vrati poverenje i dijalog sa državom - ukazao je Drakulić.

Naveo je i da će srpska privreda tek osetiti problem nedostatka radne snage i da će radna snaga morati da se uvozi u Srbiju.

- Ne možemo da nađemo na 150 kilometara od Beograda inženjere za 2.000 evra - rekao je on.

(Telegraf Biznis/Beta)

Komentari

  • Kinez

    Sta ce gladan narod...svi odose u potrazi za boljim zivotom... ali nema veze, sad ce medju migrantima da se nadju strucnjaci u svim sektorima... dobra populaciona politika, nema sta...

  • Boban

    I treba tako. Malo da vam se otvore oči, da bez radne snage nema ni vama profita. Decenijama ste iskorišćavali radnika, platitli kad ste hteli i koliko ste hteli. Sad kad nema nikog kukate.

  • Njamnjam

    Poslodavci domaci su malo bezobrazni, navikli da narod nema izbora, pa daj sta das. A familije i deca od tih istih poslodavaca trose koliko jedan srednji poslodavac na zapadu ne trosi. Hvala bogu na stranim kompanijama, nije sjajno, ali zacrazliku od domacih, i trinaesta plata, regres, putni trosak, topli obrok(i to po ceni meni ručka). Radio sam kod jednog privatnika domaceg naravno, topli obrok mi je bio 500 din mesecno, svaka druga subota radna, uracunato u platu naravno. Pa podelite 500 din na 24 dana.

Preporuka sa Weba

Google preporuke