• 0
 ≫ 

Strani investitori: Ispunjeno 41 odsto preporuka za godinu dana

 ≫ 

Država je u proteklih godinu dana od 513 preporuka iz Bele knjige 2018. ispunila 41 odsto zahteva stranih investitora, a koje se tiču unapređenja poslovnog ambijenta u Srbiji.

  • 0
Bela knjiga

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Prema oceni Saveta stranih investitora (FIC) i mišljenja koje je dato u novoj Beloj knjizi 2019, najveći napredak u Srbiji ostvaren je donošenjem Zakona o javnim beležnicima, zatim u sektorima nafte i gasa, duvanske i transportne industrije, kao i usvajanjem Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara, decembra prošle godine.

Potpredsednik Saveta stranih investitora u Srbiji, Dejan Turk kaže da je vlada prepoznala preporuke stranih investitora kao važne za dalje unapređenje ekonomije u zemlji.

FIC u novoj Beloj knjizi 2019, koja će danas biti zvanično predstavljena, i dalje insistira na tri, po njihovom mišljenju, veoma važna područja u kojima je neophodno nastaviti reforme:

- Da se ubrzaju pristupni pregovori sa EU, i na taj način unapredi čitava poslovna regulativa - navodi Turk prvu, glavnu preporuku FIC-a.

Zatim, važan je nastavak strukturnih reformi i unapređenje nivoa postignute fiskalne konsolidacije, rešavanje problema privatizacije javnih preduzeća i "korporatizacija" državnih preduzeća. Savet stranih investitora uveo je 2017. godine u praksu rangiranja napretka u ispunjavanju preporuka - "FIC indeks".

Država je do sada prema ovim merilima u proseku ostvarivala trećinu preporuka. Ove godine, ističe Turk, ostvareno je 41 odsto preporuka iz Bele knjige 2018, što je za sedam odsto više.

- Što znači da smo napravili značajan napredak u odnosu na prošlu Belu knjigu preporuka - kaže Turk i naglašava značaj zajedničkog rada vlade i članova FIC-a na realizaciji preporuka stranih investitora.

Zajednički rad sa državom je važan za strane investitore jer njihove kompanije, kaže, ne donose samo novac i nova radna mesta već, kako je istakao, unose u zemlju nova znanja i tehnologije kao i korporativno i etičko poslovanje.

Stav stranih investitora iznetu u Beloj knjizi 2019 je da se doneti zakoni moraju značajnije primenjivati u praksi, a posebno, ono što je kompanijama značajno, u oblasti oporezivanja i rada inspekcijskih službi.

Fokous FIC-a biće i dalje na devet oblasti u kojima su potrebne brže reforme.

To su, navodi Turk, oblast poreza, rada, digitalizacije i elektronskog poslovanja, nekretnina i izgradnje, rada inspekcija, bezbednost hrane, farmaceutska industrija, kao i opšti pravni okvir s akcentom na zakone o stečaju i deviznom poslovanju.

Preduzeća, članice FIC-a, podseća Turk, investirale su do sada u Srbiju više od 35 milijardi evra i zapošljavaju oko 100.000 radnika.

Vlada Srbije formirala u inače u septembru ove godine grupu za sprovodenje preporuka iz Bele knjige Saveta stranih investitora na čijem je čelu predsednica vlade Ana Brnabić.

Video: Vučić sa kineskim investitorima

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>