• 11

Ceo svet je čekao ovaj trenutak: Nemačka se izvukla za dlaku!

Analitičari širom sveta iščekivali su ovaj momenat.

  • 11

Nemačka je ipak izbegla recesiju, pokazuju podaci Destatisa.

Nemački BDP u trećem kvartalu porastao je 0,1 odsto, pokazuju podaci te nemačke kancelarije za statistiku.

Nemački ministar ekonomije Peter Altmaier poručuje kako oporavak ekonomije ostaje vrlo krh, iako je recesija zasad izbegnuta.

Već danima se očekivao ovaj dan, kada je trebalo da nemački statističari objave da li je najveća evropska ekonomija nakon pada BDP-a od 0,1 "zaronila" u recesiju. Analitičari širom sveta iščekivali su ovaj momenat.

Nemačkoj ekonomiji, podsetimo, izvoz je postao sve veći problem, a posebno u Kinu. Kako kineska ekonomija usporava, tako je nakon 30 godina stalnog rasta počela da slabi i potražnja za nemackom industrijskom robom.

U trenutku pada Berlinskog zida bilateralna trgovina Nemačke i Kine bila je relativno mršava, pa je 1990. Kina učestovala u nemačkom izvozu sa svega 0,6 odsto.

Međutim, ekonomskim jačanjem azijske supersile povećavala se i vrednost trgovine između te dve države, pa je udeo Kine u nemačkom izvozu prošle godine porastao na 7,1 odsto. Još 2016. Kina je smenila SAD na poziciji najvećeg nemačkog trgovinskog partnera, a na tom je mestu i danas.

Od finansijske krize 2008. godine nemački izvoz nije rastao samo 2015. dosegnuvši lani rekordnih 93 milijardi evra. Iako se to može smatrati simboličnim iznosom u nemačkoj ekonomiji vrednoj 3,4 biliona evra, izvoz u Kinu bio je jedna od komponenata na koju je vlada u Berlinu mogla da računa u izradi projekcija ekonomskog rasta.

Udruženje nemačkih komora trgovine i industrije (DIHK) ukazala je na americko-kineski trgovinski rat i hlađenje kineske ekonomije kao razloge zbog kojih ce nemački izvoz iduće godine pasti, prvi put od finansijske krize.

Video: Šta je to ekonomija hrane? Odgovor na ovo pitanje nalazi se na univerzitetu Singidunum

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Partizan pa Bog

    Dace Bog da bankrotiraju bubanemci .

  • Realna

    Napumpano, zna se da propadaju sve više

  • srba

    Nemacka je normalno trebala da se drzi samo privrede an ne vojnog saveza i da izvozi oruzje i bogati na ratovima i ucestvuje.Nijedna ekonomska sila nije opstala zauvek,zato sto nikada nije znala kada joj je dosta.A to se vec nemcima desilo i 45 godine.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke