• 6

Da li ste već uplatili skijanje? Proverite zašto je putničko osiguranje skuplje zimi nego leti

Aranžmani za zimovanje ali i novogodišnje praznike koji slede, turističke agencije počele su uveliko da prodaju još sredinom leta. Sada je već interesovanje za putovanjima u punom jeku, kako preko agencija tako i u samostalnoj organizaciji.

  • 6
Skijaš, skijanje Foto-ilustraciaja: Shutterstock

Kada je reč konkretno o skijašima, građani Srbiji vole ski centre u Austriji, Bugarskoj, Italiji, Sloveniji ili Jahorinu, dok je najpopularnije skijalište u Srbiji Kopaonik. Interesovanje za Staru Planinu i Zlatibor i Zlatar povećava se iz godinu u godinu.

Svakako da je sada i interesovanje za putnim osiguranjem veće, a naše čitaoce često zanima zašto je ono skuplje zimi nego leti.

Upravo na zimskom odmoru, mnogo češće u odnosu na letnji, dešavaju se ozbiljne povrede, na skijanju ili u vožnji snouborda. Kako kažu u osiguravajućim kućama veliki broj skijaša iz naše zemlje i dalje ne zna da standardno putno zdravstveno osiguranje pokriva povrede nastale na skijaškoj stazi, ali isključivo uz doplatu.

Prilikom kupovine putnog osiguranja, ski rizik je skuplji.

Zbog toga je neophodno da prilikom sklapanja polise skijaši i snouborderi naglase da će se baviti zimskim sportovima i da žele da se zaštite od troškova lečenja eventualnih povreda koje nastanu na skijaškoj stazi.

Skijanje se ugovara kao poseban rizik, u okviru paketa proširenog putnog osiguranja ili kao takozvani "ski-rizik“ uz osnovni paket. U svakom slučaju, nemojte da očekujete da se skijanje kao rizik podrazumeva i uz najjeftiniju polisu, već naglasite službeniku od čega želite da budete osigurani.

Tako, u okviru proširenog paketa možete obezbediti i 5.000 evra za saniranje eventualnih povreda, bolničko lečenje, lekove, pa čak i dostavu lekova kojih nema u ski-centru.

U slučaju da se nezgoda dogodila van staze, znajte da standardno osiguranje pokriva troškove lečenja isključivo na stazi.

To znači da u situacijama u kojima osiguranik sebe svesno dovede u rizik, osiguranje prestaje da važi. Skijanje i snoubording uz čašu više kuvanog vina ili van staze, kao i svaka vrsta ekstremne rekreacije poput ski skokova su van domašaja polise.

Polisu isključuje i bavljenje instruktorskim poslom bez licence. Vodite zato računa i o tome ko vas obučava.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aca

    18. decembar 2019 | 11:26

    Jesam,evo kovem daske u dvoriste dok nije pao sneg da napravim skakaonicu i ski stazu...

  • @ Kiki

    18. decembar 2019 | 13:19

    Zar se i to plaća. Platiš da se polomiš

  • Skijaš

    18. decembar 2019 | 16:44

    Kada kupite ski pass u našim skijalištima, osigurani ste, čisto da znate zašto je ski pass skup, ali u inostranstvu nemate to osiguranje.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>