• 2
 ≫ 

Kalkulator - kako da izračunate paušalni porez za naredne četiri godine

 ≫ 

Za 117.000 paušalaca u Srbiji, promena donosi automatizaciju procedura, smanjenje birokratije i veću predvidljivost u pogledu utvrđivanja poreske obaveze.

  • 2
Biznismen, IT, paušalac, preduzetnik, programer

Foto: Shutterstock

Svi preduzetnici u režimu paušalnog oporezivanja ili početnici koji tek planiraju da započnu svoj biznis moći će od danas da na portalu www.jpd.rs izračunaju poreske obaveze za četiri godine unapred.

Ilustrativni kalkulator razvio je NALED, u saradnji sa Poreskom upravom u okviru četvorogodišnjeg Projekta javno-privatnog dijaloga za razvoj koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID).

Kalkulator, kreiran prema budućoj formuli za utvrđivanje visine poreza i doprinosa, predstavljen je danas u Novom Sadu, na prvom od četiri okrugla stola na kojima će javnosti biti prezentovan Nacrt uredbe o paušalnom oporezivanju.

Uredba, paušalno oporezivanje

Foto: Naled

- Početnici u poslovanju moći će elektronskim putem da saznaju da li imaju pravo da posluju kao paušalci i da, kao i postojeći preduzetnici, unapred izračunaju visinu poreza. Takođe, umesto akontacionog i konačnog poreskog rešenja koje je često kasnilo i duže od šest meseci, u poresko sanduče elektronski će im stizati jedinstveno poresko rešenje za godinu unapred - izjavila je Jelena Bojović, direktorka za regulatornu reformu u NALED-u.

Automehaničari i računovođe kao paušalci

 

Inicijativa za reformu paušalnog oporezivanja pokrenuta je u septembru prošle godine. Tokom kampanje prikupljene su ideje i predlozi svih zainteresovanih strana, sprovedena analiza postojećeg sistema i pripremljen koncept reforme s kojim se otišlo pred resorne institucije.

Nacrt uredbe, čije se usvajanje očekuje u decembru, a stupanje na snagu u januaru 2020, predviđa niz pogodnosti za mnoge paušalce. U naredne tri godine poreske obaveze neće moći da im budu povećane više od 10% godišnje, a brojnim preduzetnicima biće smanjene 30% i više zbog nove formule za obračun poreza, koja predviđa objektivno i lako proverljive kriterijume za utvrđivanje visine u odnosu na postojeći model.

Predviđen je i niz podsticaja, kao što su smanjenje poreske osnovice tokom prve tri godine poslovanja, kao i osnovice za preduzetnike mlađe od 30 i starije od 55 godina, za porodilje, osobe sa invaliditetom i osobe kod kojih se javila duža bolest.

Važna novina je i to što će automehaničari i računovođe ubuduće moći da posluju kao paušalci.

Video: Ronaldo utajio 19 miliona poreza a na suđenje poneo dijamantski sat

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Voja

    16. novembar 2019 | 01:03

    Sadasnjim zakonom i penzioneri mogu biti pausalci pa me interesuje kad penzioner ode u prevremenu penziju i ako uplacuje pausalac gde drzava uracunava socijalno i peziono da li ce mu se vratiti puna ili smanjiti onih 20,1 posto od penzije za godine koje je uplacivao pausalno

  • Nije nego

    16. novembar 2019 | 08:26

    E porezi aplikacija evidentira kako ona hoce jer i dalje stanje zavisi od inspektora na lokalu koji ne ume da uporedi "sopstveno" rešenje i stanje na e porezi. Ekipu u Save Maškovica tek nije briga.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>