• 2

Direktori javnih preduzeća ostaće bez fotelje ako budu promovisali stranke

Zabranjuje se obavljanje bilo kakvih aktivnosti vezanih za promociju političkih stranaka, kao i za izbornu kampanju u radno vreme

  • 2
šef, stolica

Foto: Pixabay

Direktori javnih preduzeća u Srbiji biće razrešeni dužnosti pre isteka mandata ukoliko se dokaže da su koristili resurse preduzeća na čijem su čelu, a u svrhu promocije političkih stranaka.

U Skupštinsku proceduru ušao je Predlog Zakona o dopunama Zakona o javnim preduzećima, a njime se uvode i dodatni razlozi za razrešenje direktora pored već postojećih.

Kako piše u dopuni zakona koja je objavljena na sajtu Narodne skupštine novine se odnose na korišćenje resursa javnog preduzeća za promociju političkih stranaka, odnosno političkih subjekata, a posebno je istaknuta zabrana korišćenja službenih prostorija, vozila i inventara javnog preduzeća bez naknade.

Takođe, zabranjuje se obavljanje bilo kakvih aktivnosti vezanih za promociju političkih stranaka, kao i za izbornu kampanju u radno vreme, i vršenje pritiska na zaposlene i lica angažovana po drugom osnovu u javnom preduzeć, a u vezi sa podrškom političkim subjektima ili kandidatima na izborima.

Direktor će, kako piše, biti razrešen dužnosti i ako mu je bilo poznato da zaposleni ili angažovani po drugom osnovu u javnom preduzeću koristi resurse tog preduzeća za promociju političkih stranaka ili vrši pritisak na druge zaposlene u vezi sa podrškom strankama ili kandidatima na izborima, a nije preduzeo radnje za koje je nadležan da to spreči.

Predlogom zakona dopunjene su i kaznene odredbe za prekršaj odgovornog lica u javnom preduzeću. Predviđena je i kazna za direktore, od 50.000 do 150.000 dinara ukoliko se utvrdi da koristi ili mu je bilo poznato da se imovine preduzeća upotrebljavala u političke svrhe.

U konačnom izveštaju misije OEBS-a i KDILjP-a (Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava) iz 2017. o proceni sprovođenja izbora, u tački koja se tiče Finansiranje izborne kampanje, rečeno je da se odredbe o finansiranju stranaka i izborne kampanje moraju dodatno poboljšati u skladu s ranijim preporukama, a u cilju uvodenja strožih propisa i veće transparentnosti.

Javna rasprava o Nacrtu zakona sprovedena je, inače, u periodu od 10. do 31. oktobra ove godine.

Vlada je nakon razmatranja sugestija, utvrdila Predlog zakona o dopunama Zakona o javnim preduzećima i poslala ga krajem prošle nedelje Skupštini na usvajanje.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boban

    18. novembar 2019 | 14:21

    Dobar vic... direktor ne sme a drzava sama tera obicne ljude da glasaju za njih i posao daju samo ako se pre toga uclanis u njihovu stranku...Drug trazio posao za vozaca autobusa i cekao je godinu dana odgovor, receno mu da se uclani u sns i posle toga za dva dana su ga nazvali i javili mu da je dobio posao.. pa ko onda ovde koga pravi ludim?.

  • Ccc

    18. novembar 2019 | 19:53

    Ahahahahahaha itd

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>