• 2
 ≫ 

Balkanski kralj banana, koji je pokorio i čuvenu Čikitu od Adrija ervejza pravi novu kompaniju

 ≫ 

Podneo je i zahtev za dobijanje sertifikata za komercijalne letove

  • 2
Adrija ervejz, Adria airways

Foto: Wikimedia/Bene Riobó

Preduzetnik Izet Rastoder, koga zovu "kraljem banana", osnovao je avio-kompaniju Er Adrijatik i namerava da kupi dva aviona, piše slovenački list Finance.

Time je isticanje njegovog imena na listi kandidata za kupovinu imovine propalog slovenačkog avio-prevoznika Adrija Ervejza dobilo i svoje razjašnjenje, ocenjuje list.

Naime, on je, kako su ranije izvestili slovenački mediji, jedan od pet ponuđača za kupovinu imovine Adrija Ervejza, a podneo je i zahtev za dobijanje certifikata za komercijalne letove.

Tako Rastoder nakon banana, projekata u sektoru nekretnina i prerade otpada ulazi i u posao vazdušnog saobraćaja, prenosi portal Indikator.ba.

Ko je Rastoder?

 

Rastoder Group grupa šesta je u svetu, a najveća na Balkanu po distribuciji banana, po čemu je Rastoder i prozvan “evropskim kraljem banana”.

Izet je rođen u Beranima u Crnoj Gori 1962. godine. Iz ovog siromašnog kraja odeselio se 1986. godine u Ljubljanu. U posao s bananama ušao je pre više od 20 godina, kada je lansirao poznati brend “Derby” banana.

Njegov najznačajniji partner svakako je američka multinacionalna korporacija “Dole”, koja je ujedno i najveći trgovac bananama na svetu.

Rastoder banane kupuje u Ekvadoru i Kosta Riki, kao i u ostalim zemljama Centralne i Južne Amerike, a prodaje ih u Severnoj i Južnoj Americi, arapskim zemljama, Evropi i Rusiji. Na tržištu arapskih zemalja, Rastoder je uspeo da pobedi poznatu i moćnu kompaniju Chiquita.

Rastoder poseduje veliki logistički centar u Ljubljani.

Video: Aerodrom Niš: Konstantin Veliki

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bane

    19. novembar 2019 | 13:18

    Volim kada procitam o uspesnim ljudima. Pre 3 godine predstavljen je u odlicnoj emisiji Alhemija Balkana, Gorana Milica.

  • Cg

    19. novembar 2019 | 10:26

    Crnigorci sposobni

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>