• 5

Metal koji ubija sjaj zlatu, ali Putin zadovoljno trlja ruke: Rusi postaju lideri

Rusija će dominirati svetskom proizvodnjom platine i paladijuma novim arktičkim projektom

  • 5

Arktički paladijum - projekat koji uključuje razvoj nekoliko ležišta metala iz grupe platina na ruskom poluostrvu Taimir se bliži kraju. Očekuje se da će ono Rusiju pretvoriti u najboljeg svetskog proizvođača rude od platine.

Metali te grupe (PGM) su grupa od šest metala: rutenijum, rodijum, paladijum, osmijum, iridijum i platina. Imaju slična fizička i hemijska svojstva i imaju tendenciju da se pojavljuju zajedno u istim ležištima minerala.

Na tim ležištima se nalazi skoro pet hiljada tona metala te grupe sa proizvodnim potencijalom od 120 tona godišnje, rekao je Musa Bazhaev, šef ruske platine. Proizvodnja će biti pokrenuta 2024. godine.

Povećanje teretnog saobraćaja duž Severnog morskog puta učiniće Rusiju svetskim liderom u proizvodnji metala platinske grupe, posebno paladijuma, rekao je on tokom sastanka sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

- Projekat postavljamo na osnovu novih uslova zaštite životne sredine - rekao je.

Istakao je da će projekat omogućiti Rusiji da proizvede više od 50% svetske metalske platine. Ruski predsednik je pohvalio projekat, konstatujući njegov značaj.

Ukupna investicija u projekat bila je 15 milijardi dolara, a neto dobit trenutno iznosi 3,7 miliona dolara, što je "odličan" rezultat, po Putinu.

Ruska rudarska industrija, druga po veličini u zemlji posle nafte i gasa, predstavlja značajan udeo u BDP-u i izvozu.

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sikiriki

    Džaba im sve. Samo po kazni bih išao u Rusiju.

  • Pop

    Nisam se oglašavao tri /četri dana zbog bolesti.Virnuo sam i primjetio da je neko pisao neumjesne komentare kao pop.Mraću zamjeniti pop u Sina.Hvala Telegrafu , e ovo nemojte objaviti molim vas.Pozdrav.

  • Pop

    Maro....Traži Putin savjetnika, prijavi se.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke