• 1
 ≫ 

Treba li da brinemo za banke zbog švajcaraca? "Njihov gubitak je zapravo samo manji ekstra profit"

 ≫ 

Banke su odavno u plusu zbog kredita u švajcarskim francima, tako da je umanjena dobit koju ovih dana pojedine prijavljuju, samo "kozmetički" gubitak

  • 1

Adiko banka, koja je preuzela poslovanje bivše "Hipo Alpe Adria" banke u jugoistočnoj Evropi, priznala je da je umanjila svoju dobit u trećem kvartalu zbog kredita u švajcarskim francima.

Ipak, imajući u vidu dugoročni plus kada je reč o pomenutim kreditima koje su imale banke, može se reći da je ovaj gubitak gotovo minimalan.

- Banka je prikazala knjigovodstveno povećanje troškova od 8 miliona evra zbog navodnog gubitka na švajcarskim kreditima, zbog primene Lex specijalisa. Zanimljivo je da taj gubitak iskazuje u evrima, a sasvim je moguće da je celokupni plasman ovih kredita bio u dinarima. Da bismo se ozbiljnije zabrinuli za profit bilo koje banke, zbog kredita u švajcarcima, trebalo bi prvo da vidimo koliko su sve one zaradile na ovim kreditima, od dana kada su ih plasirale - rekao je za Telegraf Biznis Dejan Gavrilović iz Udruženja Efektiva.

Kako navodi, s obzirom na to da je i predsednik Vrhovnog suda izrazio sumnju da su i evro i krediti u švajcarcima plasirani građanima bez deviznog pokrića, logično se nameće zaključak da su sve banke, pa i ova, odavno i višestruko zaradile na plasiranju kredita u švajcarskim francima.

- Tako da je sada ovaj gubitak zapravo samo smanjenje ekstra profita koji bi banka ostvarila. S druge strane, banke će od države dobiti 70 miliona evra, za koje se postavlja pitanje koliko su uopšte bili realno naplativi u situaciji konstantnog rasta docnje i ne naplativih kredita kod dužnika u švajcarcima kojima su rate bile više nego udvostručene - kaže Gavrilović.

Inače, samo u Srbiji zbog kredita u švajcarcima Adiko banka ima troškove u visini od 8,1 miliona evra, a u Hrvatskoj 8,7 miliona evra. To je umanjilo dobit u prvih devet meseci na 23,4 miliona evra, a u trećem kvartalu na 3,2 miliona evra.

Video: Nebojša Dugalić o leks specijalisu: Podmetačina, a šta ćemo sa 10.000 € koje je banka meni uzela?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    19. novembar 2019 | 18:38

    На губитку су само задужени који су прешли на евро у претходној рунди... Само у Србији...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>