• 4

Štediše izgubile bitku u Strazburu, Balkanci trajno ostali bez svog novca

Štediše nisu imale novca da angažuju slovenačkog advokata

 • 4

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu odbio je tužbu bosansko-hercegovačkih štediša protiv Slovenije i BiH za nadoknadu novca iz štednje u bivšoj Ljubljanskoj banci, čime su ti građani trajno ostali bez svog novca, javlja portal Klix.ba.

Slovenija je odbila da isplati oko 40 miliona KM (20,45 miliona evra) bez kamate, navodi se u tekstu i dodaje da, kad se uračuna i 47 posto na ime kamata, ukupna suma koju je potraživalio nekoliko hiljada štedišta u BiH na osnovu štednje u Ljubljanskoj banci pre rata, dostiže blizu 60 miliona KM (oko 30,7 miliona evra).

Obrazloženje suda je bilo kratko - da apelanti nisu iscrpili sve pravne lekove, a pre svega, nisu se obratili sudovima u Sloveniji.

Predsednica Udruženja štediša u BiH Amila Omersoftić izjavila je za portal Klix da štediše nažalost nisu imale novca da angažuju slovenačkog advokata u tom postupku, a po zakonu Slovenije to je uslov za podnošenje apelacije.

- Mi smo tužili i Sloveniju i BiH. Nama naša država BiH nikada nije osigurala dokaze koje smo mogli i trebali da priložimo u Sloveniji i dokažemo naša prava. BiH je nama uskratila te podatke, a s druge strane, naše vlasti su poslale Slovencima naše račune i našu ličnu dokumentaciju, što je Slovenija zloupotrebila i odbila naše zahteve za povrat štednje - rekla je Omersoftić.

Dodaje da je BiH prodala svoje građane i nije ih zaštitila.

- Evropski sud za ljudska prava je utvrdio da je naš novac u Sloveniji, ali mi smo ostali bez njega. To je konačna odluka i više nemamo nijedan način da eventualno dobijemo naš novac - zaključila je Omersoftić, prenosi Klix.ba.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • J...

  26. novembar 2019 | 15:49

  Neko iz vrhuske BiH je uzeo fine pare cim vama dokumenta nije dao a slovencima jeste

  1
  0

  Podelite komentar

 • rundek

  20. novembar 2019 | 00:51

  Pa kako su štediše iz Hrvatske isti ovakav spot protiv Slovenije dobile?

  1
  0

  Podelite komentar

 • Tima

  19. novembar 2019 | 19:44

  Onda tihi bojkot I nadoknadicete vi to. Ne mora odmah batina da radi.

  1
  0

  Podelite komentar