• 0

Bosanac prvo blokirao Folksvagen, a sad ga i tužio: Šta su to Nemci zgrešili?

Alternativa je bila - bankrot

  • 0
Volkswagen, Logo

Foto: PIxabay.com

Dobavljač automobilskih delova Prevent grupa podnela je tužbu protiv nemačkog automobilskog diva Folksvagena (VW), tvrdeći da nastoji većim dobavljačima da onemogući preuzimanje manjih konkurenata u SAD kako bi smanjio troškove.

U tužbi podnesenoj američkom okružnom sudu u Detroitu Prevent grupa navodi da je Folkswagen od drugih dobavljača pribavio pisanu saglasnost da neće prihvatati Preventove ponude za preuzimanje.

Prevent grupa međunarodni je koncern u vlasništvu bosanskohercegovačkog preduzetnika Nijaza Hastora. Počeli su proizvodnjom automobilskih presvlaka u Visokom a danas obuhvataju kompanije u 13 zemalja, uključujući Hrvatsku. Proizvode automobilske presvlake, nameštaj, kočione diskove, zaštitnu opremu, automobilske delove i brodove.

Posle skandala s dizelgejtom VW koristi svoju tržišnu snagu da istisne dobavljače i da Preventu onemogući akvizicije kako bi smanjio svoje troškove, tvrde u grupi, tražeći odštetu veću od 750 miliona dolara.

- Folksvagenovi manji dobavljači nisu imali drugog izbora nego da prihvate Folksvagenove "nepravedne uslove i cene", alternativa je bio bankrot - stoji u saopštenju Preventa.

U VW nisu odmah odgovorili na Rojtersov zahtev za komentarom.

VW i dva njegova dobavljača u sastavu Prevent grupe sporazumno su 2016. godine rešili spor oko ugovora, zbog koga je trpela proizvodnja u više od pola VW pogona u Nemačkoj, ugrožavajući oporavak kompanije od skandala s emisijama štetnih gasova.

(Telegraf Biznis/Seebiz)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>