• 0
 ≫ 

Još jedna turistička destinacija staje na put masovnom turizmu: Evo koje pravilo uvodi

 ≫ 

Pažljivo pratite kalendar ako odlučite da posetite Farska ostrva

  • 0

Venecija naplaćuje ulaz u gradski centar, Japan zabranjuje fotografisanje, Barselona ograničava broj kruzera, a Amsterdam prestaje da se reklamira. Po uzoru na sve veći broj evropskih, ali i svetskih turističkih destinacija Farska ostrva su takođe odlučila da stanu na kraj masovnom turizmu.

Kako piše CNN, vlasti ove danske autonomne pokrajine koja broji svega 13.000 stanovnika, odlučile su jedan vikend u godini da pretvore u tzv. "turistički volonterski vikend".

Naime, u proleće ove godine, na ostrvo je pristigao veliki broj volontera iz Meksika, Izraela, Australije, Kine i SAD, ali i ostalih zemalja sveta, kako bi stanovnicima pomogli u, ni manje ni više, čišćenju.

 

Kako bi stvorili što veći benefit od oba sveta, volonterskog i turističkog, vlasti su odlučile da ostrvo na jedan vikend zatvore za obične turiste. Ali, oni koji odluče da Farska ostrva posete baš taj vikend to će i dalje moći da učine. Svi hoteli i aerodrom će raditi normalno, ali u propisanom periodu. Posetioci će morati da prihvate jedan od poslova koji im se dodeli, a oni će u najvećoj meri da obuhvate čišćenje okoline i zelenih površina.

- Mi ne ciljamo na velike brojke u turizmu. Svaki gost je dobro došao, ali isto tako on mora da buse svestan da mi ovde vodimo brigu o svojoj zemlji i ne želimo da je uništimo za uštrb turizma - pojasnio je Gudrud Hojgard, direktor turističke organizacije Farskih ostrva.

Tako vlasti žele da prikupe 100 "turista volontera" koji će se radnoj akciji priključiti 16. i 17. aprila 2020.

Video: Ovo mesto je magnet za turiste! Gde god da pogledate sve je mozaično

 

(Telegraf.rs/novac.jutarnji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>