• 15

Mali: Novac koji smo zaradili želimo da vratimo građanima

Predlog budžeta jedina tačka dnevnog reda, dovoljno vremena za raspravu

  • 15
budzet

Foto: Pixabay

U poslednjih pet godina izgrađeno je 320 kilometara novog autoputa i ta strategija i politika biće nastavljena i u budžetu za 2020. godinu, kaže ministar finansija Siniša Mali i dodaje da očekuje da će Zakon o budžetu biti usvojen u Skupštini Srbije do kraja novembra - u skladu sa budžetskim kalendarom.

Rasprava o Predlogu budžeta za 2020. godinu počinje danas u Skupštini Srbije, a Mali je istakao da će se novim budžetom nastaviti investiranje u autoputeve u železničku infrastrukturu, ali da je cilj i da se povećavaju plate i "zarađen novac vrati građanima".

- U trećem kvartalu ove godine imali smo stopu rasta ekonomije od 4,7 odsto. Za sada smo drugi u Evropi po stopi rasta i samo je Mađarska trenutno ispred nas. Ulaganje u infrastrukturu podiže kvalitet infrastrukture, privlačci investitore, otvaraju se fabrike, otvaraju se nova radna mesta, više novca je u budžetu - rekao je Mali.

On je naglasio da za prvih sedam meseci Srbija ima rekordan iznos stranih direktnih investicija.

Podseća da je prošle godine po Fejnelšel tajmsu Srbija bila na prvom mestu u svetu po privlačenju stranih direktnih investicija.

- Ove godine imamo 43 odsto više investicija nego prošle godine - rekao je ministar i istakao da je poslednjih pet godina izgrađeno 320 kilometara novog autoputa, te da se sa tom strastegijom i politikom nastavljamo i u budžetu za 2020. godinu.

Biće tu, kako je rekao, i ulaganja u kanalizacionu mrežu, vodovodnu mrežu, fabrike za prečišćavanje otpadnih voda - sve ono što podiže kvalitet života i životni standard građana Srbije.

Potpisivanje Sporazuma o saradnji na uspostavljanju i razvoju nacionalnog kriminalisticko-obavestajnog sistema

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

To što Fiskalni savet ima zamerku na povećanje plata, Mali kaže da je povećanje iz realnih prihoda i da ne ugrožava makroekonomsku politiku.

- Naš cilj jeste da povećavamo plate, da se životni standard građana poveća u što kraćem vremenskom periodu, ali na zdrav i odgovoran način. Ne zadužujemo se, novac koji smo zaradili želimo da vratimo građanima. Povećanje plata koje smo predvideli i koje smo okrenuli u novembru između osam i 15 odsto u javnom sektoru je na zdravim osnovama - rekao je on.

Dodaje da se Srbija zbog toga ne zadužuje, ne uzima skupe kredite, da je to zarađen i ušteđen novac koji treba da se vrati građanima Srbije. Podseća da će i za najstarije građane Srbije od 1. januara penzije biti veće i obračunavaće se po švajcarskoj formuli.

Navodi da će u Srbiji prosečna plata u decembru preći granicu od 500 evra i podseća da je bila 328, 329 evra.

- Budžet je dobro planiran. Radujem se raspravi u Skupštini Srbije jer je uvek dobro čuti druga mišljenja. Ne kažem da mi znamo sve, nešto smo možda i propustili, ali po pitanju glavnih odredbi tog Zakona mislim da smo na pravom putu - naglasio je on.

Na predlog Zakona o budžetu pristiglo je nešto više od 100 amandmana, a Mali očekuje da će budžet biti usvojen do kraja meseca, u skladu sa budžetskim kalendarom.

- Nije mnogo 100 amandmana. Pogledaćemo pažljivo svaki od njih , raspravljaćemo narednih deset dana sa poslanicima o tome. Ako postoje neki kvalitertni, dobri amandmani mi ćemo ih prihvatiti - zaključio je on.

Mali ističe da je predlog budžeta jedina tačka dnevnog reda i da će biti dovoljno vremena za raspravu, jer se ne usvaja po hitnom postupku.

- Želimo da se usvoji na najtransparentniji način i da svako ko ima komentar ima priliku da ga da - rekao je Mali i dodao da je budžet izbalansiran, realan i da predstavlja prekretnicu u našoj ekonomskoj politici.

Ističe da se poslednjih godina sav novac koji može da se opredeli, investira u plate i penzije, ali i investicije.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jelena M

    20. novembar 2019 | 10:12

    Politika fiskalne konsolidacije i mera štednje dale su pozitivan rezultat.

  • Sara

    20. novembar 2019 | 10:12

    Srbija je ostvarila znacajan napredak i to gradjani vide

  • Sanja

    20. novembar 2019 | 10:12

    E, tako se to radi. Zato ova Vlada Srbije i ima podrsku vecine gradjana.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>