• 1
 ≫ 

Nebojša Šaranović progovorio za hrvatske medije: Zašto kupuje Kraš?

 ≫ 

Šaranović je objasnio da kupuje akcije Kraša u svoje ime

  • 1
Logo Kras

Foto: Promo

Nebojša Šaranović, srpski preduzetnik i investitor, vlasnik kiparske kompanije Kappa Star Limited u čijem je vlasništvu nekoliko kompanija u Srbiji, dao je intervju za hrvatske medije, odnosno Jutarnji list u kome govori o razlozima zbog kojih se odlučio za kupovinu Krašovih akcija i mogućem preuzimanju te kompanije.

Šaranović ističe na početku intervjua da nije želeo da se skriva i da potpuno poštuje hrvatske zakone i pravila Zagrebačke berze. Objasnio je i da kupuje samo u svoje ime i za svoj račun.

- Niz godina poslujemo u konditorskoj industriji regije i ostvarujemo jako dobre rezultate. Zato redovno pratimo industriju u ovom delu Evrope i smatramo da Kraš ima veliki potencijal. On ima sjajan brend, izvrsne proizvode i odlične radnike. Verujemo da ima veliki potencijal za dalji rast i razvoj, a smatramo da smo zbog našeg iskustva u industriji dobar ulagač koji može doneti dodatnu vrednost. Rezultati koje smo dosada postigli u konditorskoj industriji ohrabruju nas da nastavimo s investicijama - rekao je on između ostalog.

Šaranović kaže da je do sada uložio u akcije Kraša preko 45 miliona evra i da je radnicima udruženim u Kraš ESOP ponudio 17.444 evra po udelu za njihove vlastite akcije koje ne kotiraju na berzi.

- Dobili smo pismo radnika Kraš ESOP-a kojim nas obaveštavaju da Mesna industrija Braća Pivac nudi 50.000 kuna (6.709 evra) za jedan udeo u Kraš ESOP-u. Ta ponuda se odnosi na sopstvene deonice Kraš ESOP-a, koje ne kotiraju na Zagrebačkoj berzi. Radnici su nas, smatrajući da je to malo, pozvali da i mi damo ponudu za vlastite deonice Kraš ESOP-a, što smo i učinili - rekao je Šaranović za Jutarnji.

Preko Uprave Kraš ESOP-a, kako dodaje, Kappa Star je za te deonice ponudio 130.000 kuna (17.444 evra) po udelu, što je gotovo dva i po puta više od onoga što nudi MI Braća Pivac.

- Ponudu smo uputili poštom juče ujutro s Kipra - navodi Šaranović.

Povodom primedbe da je cenu akcije kompanije Kraš podigao sa početnih 400 kuna (oko 53,7 evra) na sadašnjih 1.050 kuna (141 evro), što mnogi smatraju preskupim, kaže da tu cenu smatra fer vrednošću koju mali deoničari i zaposleni treba da dobiju.

Srpski preduzetnik, u intervjuu za Jutarnji, takođe otkriva da ga je prokuristica Kraša Marica Vidaković, kada je "Kappa Star" počeo da kupuje akcije, zamolila da se sastanu kad bude u Zagrebu, ali da im se na kraju rasporedi nisu uskladili i da do sastanka nije došlo.

Na pitanje šta će biti ako ne postane većinski akcionar sa udelom iznad 50 posto, odgovara da "jako veruje u pravni sistem" Hrvatske i da smatra da manjinski paket može biti profitabilan, pa je spreman da participira u Krašu i s manjinskim udelom.

Spekulacije u hrvatskoj javnosti da bi ako postane većinski vlasnik Kraša premestio proizvodnju u Srbiju ili da bi, ako proizvodnja ostane u Hrvatskoj, otpustio veliki broj radnika, ocenjuje kao zlonamerna tumačenja i potpunu neistinu.

- U karijeri sam imao šest fabrika i nijedna nikada nije premeštena niti ugašena... Najveća vrednost Kraša su njegovi stručnjaci i zaposleni jer, verujte mi, niko drugi na svetu ne zna da proizvede Bajaderu ili Griote i druge brendove koji se proizvode u Zagrebu - rekao je Šaranović u intervjuu za Jutarnji list.

Video: U Beogradu otvorena Hrvatska privredna komora

(Telegraf Biznis/Jutarnji list)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Др

    20. novembar 2019 | 11:34

    Само ћете да збуните Колинду с чоколадицама!?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>