• 12

Mali: Želimo da pravimo novi Beograd na vodi, na nacionalnom stadionu da bude finale Lige šampiona

"Nacionalni stadion bi bio pokretač razvoja celog tog dela Beograda, ali i srpske privrede"

  • 12
Skupština Srbije

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je u Skupštini Srbije da za desetak dana očekuje ponude projektanata za izradu projekta za nacionalni fudbalski stadion, kao i da bi do polovine 2020. mogla da počne izgradnja.

Mali je tokom rasprave o predlogu budžeta za 2020. rekao da je taj projekat od izuzetno velikog znacaja za Srbiju i napomenuo da i Albanija ima svoj nacionalni stadion, kao i Mađarska i mnoge druge zemlje.

Podsetio je da se Srbija kandidovala da, zajedno s još nekim zemljama u regionu, bude domaćin evropskog i svetskog prvenstva u fudbalu.

Mali je naglasio da bi taj projekat bio pokretač razvoja celog tog dela Beograda, ali i srpske privrede.

- Želimo da napravimo bukvalno novi Beograd na vodi i da dodatno unapredimo sportske aktivnosti i promovišemo našu zemlju, privučemo međunarodna takimičenj - rekao je Mali i dodao da je cilj da finale Lige šampiona može da se igra na tom stadionu.

Kako je rekao, u pitanju je lokacija na oko 600 hektara koja je predviđena Master planom koji će biti predstavljen građanima kada za dve ili tri nedelje bude izabran projektant za nacionalni stadion. Dodao je da će taj projekat pogurati građevinarstvo i povećati stopu privrednog rasta zemlje.

Takođe, kaže da se trenutno radi na izradi fizibliti studije za nacionalni stadion.

Za metro dodatnih 500 miliona evra 

 

Ministar je rekao da se trentno razgovara i s francuskom i s kineskom stranom oko raznih modalitetima finansiranja za izgradnju prve linije beogradskog metroa.

- U budžetu smo predvideli deo koji se odnosi na fazu 1 i dodatnih 500 miliona evra. Ne mogu da vam kažem kako će na kraju izgledati finansijska konstrukcija izgradnje metra pošto trenutno o tome pregovaramo - rekao je Mali.

On je objasnio da je u budžetu predviđen dodatni iznos kako bi u slučaju da se postigne dogovor mogla da se plati ta kapitalna investicija.

Još nekoliko zgrada u Beogradu na vodi 

 

Govoreći o Beogradu na vodi, Mali je rekao da je napravljeno najveće gradilište u ovom delu Evrope, i to na mestu gde su se skupljali pacovi i narkomani i gde niko nije zalazio

- U naredna četiri meseca kreće izgradnja još par zgrada, tako da će ukupno 1,54 miliona kvadaratnih metara biti izgrađeno ili se trenutno gradi u okviru Beograda na vodi. To sve utiče na pozitivnu promenu imidža naše zemlje - rekao je ministar.

Mali je rekao i da su u budžetu previđene 22 milijarde dinara za penale i kazne, to jest za sporove koje je izgubila država Srbija i obaveze iz 2007, 2008, 2009. i 2010. godine, zbog neodgovornih ugovora prethodne vlasti.

Poslanik Ðorđe Vukadinović iz NS-PS S prethodno je ocenio da predlog budžeta ima razvojnih elemenata, ali da je predizborni jer, na primer, predviđa 250 miliona evra za izgradnju nacionalnog stadiona.

Ukazao je na stavku u predlogu budžeta koja predviđa 80 miliona evra od kreditora Trezora Francuske za gradnju metroa u Beogradu, ali i na stavku od 500 miliona evra za metro.

Kazao je da se, ipak, ne vidi od koga će se povući ta linija. Vukadinović smatra da izgradnja nacionalnog stadiona nije opravdana, jer su i postojeći stadioni prazni.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bane

    21. novembar 2019 | 10:26

    Čuj stadion pokretač privrede.. Ko je bre ovde lud? U poljoprivredu koja jedina može da nas spasi se ne ulaze ništa, a u puteve i gluposti sve

  • BTW

    21. novembar 2019 | 15:03

    Matematika velikih brojeva Bas nam treba stadion, koje je to ekipa, cccccc. Milosevic i ekipa su mala deca za ove!

  • Rs

    21. novembar 2019 | 10:22

    Aj napravite nama nešto u drugim delovima Srbije ostali gradovi kao sela bukvalno

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>