• 1

Teleoptik iz Zemuna i Sloboda iz Čačka dobavljači za dron-ubicu arapske kompanije Adasi

Proizvođač, kompanija "Adasi“ RW-24 opisuje kao rešenje koje obezbeđuje autonomnu sposobnost dejstva protiv raznih tipova zemaljskih ciljeva

  • 1
avion, dubai

Foto: Tanjug/AP Photo/Kamran Jebreili

Srpska vazduhoplovna industrija polako postaje dominantno fokusirana na razvoj i proizvodnju dronova budući da sada možemo nabrojati više aktivnih projekata besposadnih letelica nego onih sa posadom.

U prilog ovoj tvrdnji ide i izjava koju je za Tango Six dao v.d. pomoćnika ministra odbrane za materijalne resurse dr. Nenad Miloradović. On je na vazduhoplovnom sajmu u Dubaiju tom portalu rekao da je srpska namenska industrija jedan od ključnih dobavljača kompanije Adasi za njihov "killer-drone“ RW-24 koji je bio jedan od istaknutijih eksponata na štandu novoosnovanog konglomerata koji je ujedinio najinovativnije kompanije namenske industrije Ujedinjenih Arapskih Emirate, kompanije "Edge“.

Kako je Miloradović objasnio, Srbija u projektu RW-24 učestvuje u "zajedničkom razvoju“, što se najverovatnije odnosi na inženjerski deo posla ili opitovanje u aero-tunelima i konkretnije sa kompanijama "Teleoptik“ iz Zemuma i "Slobodom“ iz Čačka koje proizvode elektro-optički sistem i najverovatnije bojevu glavu za letelicu.

Miloradović je naglasio da se saradnja sa Emiratima uspešno odvija u vojno-obraznovnom segmentu, da Srbija već više godina školuje njihove kadrove i da je osim projekta RW-24 "u toku još nekoliko projekata naoružanja za bespilotne letelice“.

(Telegraf Biznis/Tango Six)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • paja

    21. novembar 2019 | 15:29

    Zanimljivo. Srpske firme, Srpski stručnjaci, Srpski predavači, rade u Emiratima na proizvodu budućnosti a imamo takve firme kao što su ''Sloboda- Čačak'' i Fabrika oružija i municije u Kragujevcu, ''Utva'' bivša fabrika aviona u Pančevu, a takvu proizvodnju nemamo ni u najavi. Ali ja to razumem. Kako bi se politička elita ovajdila od izvoza, nikako, samo bi BDP bio veći a od uvoza ima i provizije. E, Srbijo, ugasićeš se kao sveća, a i mi sa tobom.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>