• 19
 ≫ 

Ovako zaista izgledaju rafovi u kosovskim prodavnicama: Slatkiši nemački, plazme i jafe nema!

 ≫ 

Srpska plazma, smoki, jafa keks ne mogu se više naći u prodavnicama

  • 19
proizvodi na KIM

Foto: RINA

Teška godina je iza 1.200 meštana varošice koja se nalazi na Šar planini. Ovi uporni ljudi, koji žive u Štrpcu, nisu napustili svoja ognjišta i pored toga što im je svakim danom otežano normalno funkcionisanje. Svi se vrlo dobro sećaju tog 22. novembra 2018. godine, kada je Vlada Кosova povećala porez na proizvode iz Srbije i BiH za čak deset puta i kada su ih u lokalnim prodavnicama dočekale šok cene.

Za 365 dana na rafovima su se proredili srpski proizvodi, a primat su uzeli makedonsko mleko i nemački slatkiši.

proizvodi na KIM

Foto: RINA

- Srpska plazma, smoki, jafa keks ne mogu se više naći u prodavnicama, samo kod nekih preprodavaca, po naravno dosta skupljim cenama. Snalazimo se kako moramo i jedemo ono što imamo - keže jedan Štrpčanin.

Zvonko Mihajlović, prethodni predsednik opštine, kaže da u Štrpce sada roba stiže uglavnom iz Makedonije i da svako ko dolazi iz ove države može da prenese robu u vrednosti 170 evra.

- I Albanci dovoze robu u naše bakalnice, i oni su jednostavno primorani na neku vrstu saradnje. U naš, srpski Dom zdravlja u Štrpcu, kojeg finansira Vlada Srbije, dolaze brojni pacijenti albanske nacionalnosti, jer imaju više poverenja u naše nego u njihove lekare - rekao je Zvonko za RINU.

proizvodi na KIM

Foto: RINA

Izuzetno teška situacija nastupila je za lokalne stočare. Igor Jočinac koji drži farmu svinja kaže da ukoliko se takse uskoro ne ukinu na svoju frimu može staviti katanac.

- Hrana za svinje, koncentrat poskupeo je čak 90 posto, a prodajna cena mesta ostala je ista, tako da više ne možemo da se poklopimo ni sa troškovima ulaganja, a ne da razmišljamo o nekoj zaradi. Sačekaćemo još neko vreme da vidimo da li će doći do neke promene, ako se ništa ne desi zatvorićemo firmu - kaže Jočinac.

Štrpce je od Uroševca udaljeno 30, Prištine 61, Prizrena 34 i Skoplja 61 kilometar, a prehrambena roba do kupaca, kako kažu metani stiže i “alternativnim putevima".

Video: Parodija o najtraženijem srpskom proizvodu u Prištini

(Telegraf Biznis/RINA)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • V

    22. novembar 2019 | 11:28

    Sramota za drzavu. Drzavna mlekara priznala Kosovo. Bimilk je u vlasnistvu Imleka zalosno.

  • MZ

    22. novembar 2019 | 11:57

    Kako ce zivet onda bez smokija

  • misa

    22. novembar 2019 | 11:01

    Pa da nemacki proizvodi a mi očekujemo od zapada da nam posreduje u skidanju taksi verovatno su i umesani za uvodjenje taksi

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>