• 1

"Ja sam Nemac, radim u Srbiji - normalno je da se radna snaga seli"

U Srbiji posluje 400 nemačkih preduzeća koja zapošljavaju 60.000 ljudi

  • 1
Ronald Zeliger Foto: Tanjug/SAVA RADOVANOVIC

Nemačka preduzeća koja posluju u Srbiji imaju dugoročne planove, a njihove investicije u našoj zemlji beleže kvalitativni skok, poručuju iz Nemačko-srpske privredne komore.

Predsednik Nemačko-srpske privredne komore Ronald Zeliger kaže da nemačka preduzeća koja posluju u Srbiji imaju visoke tehnologije koje se ne sele tek tako, od danas do sutra, a da pojedina nemačka preduzeća tek planiraju da počnu poslovanje u Srbiji.

Dodaje da u Srbiji posluje 400 nemačkih preduzeća koja zapošljavaju 60.000 ljudi.

- Mislim da je to pokazuje spremnost za investiranje i zainteresovanost Nemačke za Srbiju - rekao je Zeliger na konferenciji "Zapadni Balkan i nemačka privreda" u Beogradu.

Naveo je da je spoljnotrgovinska razmena Srbije i Nemačke prošle godine bila 4,7 milijardi evra, a da će ove godine premašiti pet milijardi evra. Nemačka veruje u ovaj region, rekao je Zeliger i naveo da su dobavljačke incijative sastavni deo globalne trgovine i da je Srbija, takođe, deo te razmene.

- Imamo 150 dobavljača sa Zapadnog Balkana koji pružaju usluge nemačkim preduzećima. Trećina dolazi iz Srbije i tu se beleži rast. Dobavljač mora da dostigne visok nivo kvaliteta i da na tom nivou kvaliteta konstantno isporučuje velike količine. Tome se moraju prilagoditi preduzeća u Srbiji - poručio je Zeliger.

U tom poslu, dodaje, pomaže Nemačko-srpska privredna komora preko razgovora i obuka. Za nemačka preduzeća koja posluju u Srbiji naveo je da su jedan deo te linije dobavljača.

- Mislim da je ta linija dobavljača veoma solidna i izdržljiva. Oslanjamo se i na mobilnost koja je sastavni deo globalne privredne razmene i trgovine. U današnje vreme je normalno da radna snaga odlazi u druge zemlje. Ja sam Nemac, radim u Srbiji - kaže Zeliger.

Rekao je i da Nemačka otvara svoje granice za kvalifikovanu radnu snagu i da će se i o tome danas razgovarati. Današnja konferencija ima tri panela - "Srbija kao investiciona ili dobavljačka destinacija", "U Nemačku i nazad" i "Demografska kretanja i privreda".

Pored Zeligera, na otvaranju konferencije govorili su i ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Ðukić Dejanovć i Helge Tolksdorf iz nemačkog Ministarstva privrede i energetike.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srbin

    22. novembar 2019 | 15:30

    Samo sto ti za razliku mozes odmah da pocnes da radis u Srbiji a ja cekam 2 godine na Nemacku vizu.Sramota.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>