• 2

Hrvati istražuju Nebojšu Šaranovića zbog moguće manipulacije oko Kraša

Ko sme i šta (ne) sme da priča?

  • 2

Hanfa (Veće agencije za nadzor finansijskih usluga) sprovodi istragu protiv Nebojše Šaranovića, prenose regionalni mediji nezvanično saznaje Večernjeg lista. Večernji navodi da ima informacije od izvora upoznatih sa potezima regulatora zbog moguće manipulacije na tržištu kapitala.

Naime, preduzetnik koji je stekao više od 25 odsto deonica Kraša u nedavnom je intervjuu hrvatskim medijima pozvao deoničare Kraš ESOP-a da mu prodaju svoje udele, te im javno ponudio 130.000 kuna po udelu, prozvavši pritom najvećeg pojedinačnog deoničara Kraša, Mesnu industriju braće Pivac da pokušava da kupi te iste udele za 50.000 kuna.

Informacija da Pivci uopšte pokušavaju da kupe udele u Kraš ESOP-u niti je potvrđena niti dokazana, a licitiranje iznosima pokušaj je manipulacije tržištem, smatraju upućeni u pravila igre.

Sami Pivci ne mogu da odgovore na prozivku, s obzirom na to da je na snazi njihova javna ponuda za otkup deonica Kraša koju su objavili u skladu sa pravilima Zakona o tržištu kapitala. Zbog činjenice da Pivci ne smeju da odgovore na prozivke, informacije koje javnost dobija od drugog najvećeg deoničara Kappa Star Limiteda, iza kojeg stoji Šaranović, mogu uzrokovati pometnju među deoničarima, a ne mogu biti proverene, pišu tamošnji mediji.

Nakon što je uložio, po sopstvenim procenama, 45 miliona evra u kupovinu deonica Kraša, Šaranović je krenuo u pokušaj osvajanja Kraš ESOP-a koji poseduje 18,45 odsto deonica kompanije, pri čemu tvrdi da su ga 'radnici koji poseduju udele u Kraš ESOP-u sami pozvali da im da ponudu'.

U međuvremenu se nakon dve nedelje mira uzburkalo i na Zagrebačkoj berzi. Po ceni od 1.050 kuna po deonici prodato je do 13.30 sati 16.079 deonica, što je otprilike oko jedan posto udela u Krašu. Juče je, pak, neko kupio 9.500 akcija i ostvario oko 10 miliona kuna prometa.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>