• 6

Hercegovina se auto-putem spaja s Dalmacijom: Kinezi grade koridor Vc

Vrednost radova na ovoj deonici auto-puta na koridoru Vc je 56,5 miliona evra

  • 6

Započeli su radovi na izgradnji 10 kilometara duge deonice auto-puta na koridoru Vc između Počitelja i Međugorja, čime će se ovaj deo Hercegovine povezati s Dalmatinom u Hrvatskoj.

Na svečanosti u mestu Dretelju kod Čapljine visoki državni i entitetski državnici, te predstavnici kineske kompanije "China State Construction Engineering Corporation Limited" simbolično su označili početak radova koji bi trebalo da budu okončani do kraja 2021. godine, piše HRT.

Vrednost radova na ovoj deonici auto-puta na koridoru Vc je 56,5 miliona evra, a financira se zajmom Europske investicijske banke (EIB). Ova deonica nastavlja se na most preko reke Neretve, u dužini skoro jednoga kilometra, što će biti najzahtjevniji objekt na ovom auto-putu.

Radovi na putu, bager, rekonstrukcija Vojvode Stepe

Ova deonica nastavlja se na most preko reke Neretve, u dužini skoro jednoga kilometra Foto: Ilustracija/e-stock.us/Miloš Rafailović

– To je prvi infrastrukturni projekt koji realiziraju kineske kompanije u Federaciji BiH i prvi auto-put i most koje grade kineske firme u BiH - rekao je ambasador Kine u BiH Ji Ping.

Po rečima ministra saobraćaja i veza Denisa Lasića, izgradnja ovoga dela auto-puta od Počitelja do Zvirovića od velike je važnosti za celu Hercegovinu, Međugorje i deo Dalmacije.

– Ovo je posebno važno zbog turističkog potencijala ovog područja, na kojem se nalaze svetski poznata turistička odredišta poput Međugorja, Kravica, Počitelja, kao i zbog neposredne blizine Mostara, Ljubuškog i Neuma - rekao je Lasić.

Ocenio je i da će angažovanje lokalnih građevinskih kompanija i drugih kompanija biti poticaj razvoju ovog dela Hercegovine.

Drugi deo deonice auto-puta kod Počitelja odnosi se na most preko reke Neretve. Njega će zajednički graditi konzorcij koji čine Azvirt Limited Liability Company iz Azerbejdžana i dve kineske kompanije, Sinohydro Corporation Limited i Powerchina Roadbridge Group Co. Ltd.

Ukupna vrednost radova za izgradnju mosta Počitelj je 28.1 miliona evra, a rok za završetak radova je 30 meseci.

(Telegraf.rs/Morski.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko

    23. novembar 2019 | 09:35

    Bilo bi dobro da u ovakvim tekstovima imate neku sliku,mapu buduceg puta.. ne znam gde su Pocitelji ili kako vec

  • Srbin

    23. novembar 2019 | 09:22

    Kakve to veze ima sa nama I sta ima jos novo u HR

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>