• 0

U Srbiju ušlo 0,7% manje vozila, ipak najviše onih sa registracijom Nemačke

Domaćih vozila je manje za 1,5 odsto, dok je stranih vozila manje za 0,3 procenata

  • 0
Tehnički pregled automobila, registracija vozila

Foto: Marko Jovanović

U trećem kvartalu ove godine broj putničkih motornih vozila koja su ušla u Srbiju manji je za 0,7 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

Domaćih vozila je manje za 1,5 odsto, dok je stranih vozila manje za 0,3 procenata, saopštio je Republički zavod za statistiku (RZS).

Od vozila sa stranom registracijom najviše ih je sa registracijom Nemačke (6,9 odsto), zatim Mađarske (5,1 posto) i Bugarske, sa učešćem od 4,8 procenata.

Kada je reč o izlazu putničkih motornih vozila iz Srbije, statistika računa da je manji za 2,6 procenata u odnosu na isti period 2018. godine.

Broj vozila s domaćom registracijom u izlazu je veći za 0,6 odsto, dok je u istom periodu izlaz vozila sa stranom registracijom manji za 4,4 procenata, pokazuju podaci statistike.

Najbrojnija su vozila sa registracijom Nemačke (7,7 procenata), a zatim slede vozila sa registracijom Mađarske, sa učešćem od 5,5 odsto, i Austrije sa 4,3 procenta.

Podaci takođe pokazuju da je ukupan broj putnika koji su svim vrstama putničkih prevoznih sredstava ušli u Srbiju tokom trećeg kvartala ove godine manji za 3,8 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

Broj putnika u vozilima s domaćom registracijom veći je za 2,2 odsto, dok je u vozilima sa stranom registracijom manji za 5,7 posto.

Ukupan broj putnika izašlih iz Srbije tokom trećeg kvartala 2019. godine manji je za 4,4 posto u odnosu na isti kvartal prethodne godine. Broj putnika u vozilima s domaćom registracijom veći je za 8,7 procenata, dok je u vozilima sa stranom registracijom manji za 8,6 odsto.

Najveći broj vozila ušao je preko graničnih prelaza s Hrvatskom (22,4 procenata) a zatim preko graničnih prelaza sa Makedonijom (18,0 posto), i Bosnom i Hercegovinom, (17,2 odsto).

Najveći broj ulaza vozila u Srbiju zabeležen je preko graničnih prelaza Preševo, Batrovci i Horgoš, a izašlo iz zemlje preko prelaza sa Makedonijom i Bosnom i Hercegovinom.

Tri prelaza s najvećim prometom putničkih prevoznih sredstava u izlazu iz Srbije su Preševo, zatim Batrovci i Gradina.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari