• 33

Braća Pivac preuzela "Kraš", pomoću jednog "trika" izgurala Šaranovića

Na taj način sprečeno je da kompaniju preuzme srpski preduzetnik Nebojša Šaranović

  • 33

Kraš ESOP prodao je sve svoje deonice Kraša Mesnoj industriji braće Pivac, piše "Večernji list"Time su braća Pivac preuzela ovu kompaniju.

Nakon transakcije imaće ukupno 49,18 odsto deonica kompanije i većinu deonica s pravom glasa.

Radnicima će platiti najmanje 860 kuna (oko 13.000 dinara) po deonici, a obvezali su se da zadrže sva radnička prava na duži rok. Uz to, navodi se, ne smeju da prodaju deonice trećoj osobi bez garancije radničkih prava.

Kako piše "24sata.hr", na taj način sprečeno je da kompaniju preuzme srpski preduzetnik Nebojša Šaranović, koji je krenuo u agresivno preuzimanje deonica i sa više od 45 miliona evra došao do 25,7 odsto udela.

Uprava Kraša je početkom novembra ocenila da je ponuda Mesne industrije braća Pivac za preuzimanje deonica Kraša po ceni od 430 kuna (oko 7.000 dinara) za deonicu niska. Što se tiče Pivčevih namera u pogledu budućeg poslovanja "Kraša", ocene su da bi sinergija s Pivcem pozitivno delovala na Kraš i da su Pivčevi strateški planovi kompatibilni sa dugoročnim i kratkoročnim planovima Kraša.

Osim ugovora o prodaji i prenosu deonica, sklopljen je i sporazum o socijalnom partnerstvu između Mesne industrije Braća Pivac, Kraš-ESOP-a i Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duvanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske. U njemu su definisane dodatne obaveze MI Braća Pivac kojima se potvrđuje njen plan daljih ulaganja u razvoj Kraša, nastavak poštovanja i zaštite prava zaposlenih i zadržavanje proizvodnih pogona na postojećim lokacijama, kaže se u saopštenju, a prenosi Index.

U MI Braća Pivac ističu da današnjim potpisivanjem ugovora postaju jedan od najvećih proizvodno-prehrambenih subjekata u jugoistočnoj Europi s gotovo 5.000 radnika.

U međuvremenu, deonice Kraša najviše je kupovala Kappa Star Limited, kiparska firma u vlasništvu srpskog preduzetnika Nebojše Šaranovića koja sada ima gotovo 26 posto udela. U intervjuu za Jutarnji list Šaranović je rekao da je Kraš ESOP-u, koji ima 18,45 posto udela u Krašu, dao ponudu od 1.075 kuna za deonicu.

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kom

    Ne treba jesti Kraš, jer nije naš

  • Mili

    Drago mi je da su se obični hrvatski radnici obogatili sa svojim deoniciama koje su vredile 350 a prodane po 860kn e to se zove zarada a posebno oni koji su prodali Šaranoviću po 1250 i 1050kn a svaki ih radnik imao određenji broj.....

  • Др

    Супер! Сада ће и даље да праве аутохтоне хрватске чоколадице и Колиндица се неће збуњивати!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke