• 33
 ≫ 

Braća Pivac preuzela "Kraš", pomoću jednog "trika" izgurala Šaranovića

 ≫ 

Na taj način sprečeno je da kompaniju preuzme srpski preduzetnik Nebojša Šaranović

  • 33
Logo Kras

Foto: Promo

Kraš ESOP prodao je sve svoje deonice Kraša Mesnoj industriji braće Pivac, piše "Večernji list"Time su braća Pivac preuzela ovu kompaniju.

Nakon transakcije imaće ukupno 49,18 odsto deonica kompanije i većinu deonica s pravom glasa.

Radnicima će platiti najmanje 860 kuna (oko 13.000 dinara) po deonici, a obvezali su se da zadrže sva radnička prava na duži rok. Uz to, navodi se, ne smeju da prodaju deonice trećoj osobi bez garancije radničkih prava.

Kako piše "24sata.hr", na taj način sprečeno je da kompaniju preuzme srpski preduzetnik Nebojša Šaranović, koji je krenuo u agresivno preuzimanje deonica i sa više od 45 miliona evra došao do 25,7 odsto udela.

Uprava Kraša je početkom novembra ocenila da je ponuda Mesne industrije braća Pivac za preuzimanje deonica Kraša po ceni od 430 kuna (oko 7.000 dinara) za deonicu niska. Što se tiče Pivčevih namera u pogledu budućeg poslovanja "Kraša", ocene su da bi sinergija s Pivcem pozitivno delovala na Kraš i da su Pivčevi strateški planovi kompatibilni sa dugoročnim i kratkoročnim planovima Kraša.

Osim ugovora o prodaji i prenosu deonica, sklopljen je i sporazum o socijalnom partnerstvu između Mesne industrije Braća Pivac, Kraš-ESOP-a i Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duvanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske. U njemu su definisane dodatne obaveze MI Braća Pivac kojima se potvrđuje njen plan daljih ulaganja u razvoj Kraša, nastavak poštovanja i zaštite prava zaposlenih i zadržavanje proizvodnih pogona na postojećim lokacijama, kaže se u saopštenju, a prenosi Index.

U MI Braća Pivac ističu da današnjim potpisivanjem ugovora postaju jedan od najvećih proizvodno-prehrambenih subjekata u jugoistočnoj Europi s gotovo 5.000 radnika.

U međuvremenu, deonice Kraša najviše je kupovala Kappa Star Limited, kiparska firma u vlasništvu srpskog preduzetnika Nebojše Šaranovića koja sada ima gotovo 26 posto udela. U intervjuu za Jutarnji list Šaranović je rekao da je Kraš ESOP-u, koji ima 18,45 posto udela u Krašu, dao ponudu od 1.075 kuna za deonicu.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jasim

    23. novembar 2019 | 13:39

    Tako rade hrvati a kod nas mogu da kupuju sta hoce, zato jednog dana Srbija nece da postoji pola ce da ode a polovinu ce da isteraju

  • ČOKOLINDA

    23. novembar 2019 | 16:24

    Od slavnog skandala Čokolinda, gde je podmetnuta srspka čokolada među hrvatske, jer se znalo da ide u poklone za Branitelje, skoro je načisto propao srpski izvoz čokolade u Hrvatsku, a njihov uvoz u Srbiju se povećao oko 40%... Telegraf.rs Zašto nam je hrvatska čokolada sve slađa? Na njihovom tržištu srpski slatkiši prolaze sve teže

  • Mi

    23. novembar 2019 | 14:57

    Nisu Hrvati tako naivni ko Srbi da prodaju svoja preduzeca i brendove Srbima, to kod njih ne prolazi, a nasi bi prodali i rodjenog oca

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>